Sosyalistler ve Podemos arasında hükümet müzakereleri

İspanya’da Pedro Sanchez’in yeniden hükümetin başına geçmesi için sosyalistler ile radikal sol olarak değerlendirilen Podemos arasında müzakereler yürütülüyor.

Sanchez’in partisi ile Podemos temsilcileri, Salı günü yapılan güven oylaması ardından basına kapalı görüşmeler yapıyor. Salı günü parlamentoda yapılan oylamada Sanchez, yeterli oy elde edememişti.

Perşembe günü yeniden oylama yapılacak. Sanchez’in seçilebilmesi için Podemos’un oylarına ihtiyacı var. Podemos ise hükümette yer almak istiyor.

Çarşamba günü Pedro Sanchez hükümetinin iki numaralı ismi olan Carmen Calvo, Podemos’un müzakere ekibinin başındaki Pablo Echenique ile bir araya geldi.

AFP’ye göre Podemos’un bir sorumlusu, “İhtiyatlı olmak ve sahte umutlar vermemek gerekiyor çünkü Sosyalist Parti’nin yaptığı öneriler üzerinde çok az ilerleme sağlandı” dedi.

İki parti arasında müzakereler Cuma günü başladı. Podemos, Sosyalist Parti’nin çok sayıda önemli bakanlık konusundaki önerileri reddettiği tepkisinde bulunuyor. İçişleri, Adalet, Savunma, Dışişleri ve Maliye gibi bakanlıklar bu talepler arasında yer alıyor.

Podemos’un lideri Pablo Iglesias, daha önce yaptığı bir açıklamada 28 Nisan’daki seçimlerden bu yana tıkanan durumu aşmak için kişisel olarak hükümette yer almayacağını söylemişti. Podemos özellikle hükümet başkan yardımcılığı görevine partinin iki numaralı ismi olarak değerlendirilen Irene Montero’nun getirilmesini istiyor.

Eğer Pedro Sanchez, Perşembe günü seçilemezse, 23 Eylül’e kadar yeniden şansını deneme hakkı var. Eğer yine hükümeti kuramazsa, Kasım ayında genel seçimlere gidilecek.