Trump, Macron'u ‘aptallıkla’ suçladı, şarabı hedef aldı !

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’nın dijital ortamdaki faaliyetleri vergilendirmesine tepki göstererek, bu tedbiri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “aptallığı” olarak nitelendirdi.

Donald Trump, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, Amerika’nın yüksek teknoloji sektörü devlerine (GAFA) vergi uygulanmasına misilleme yapacaklarını belirtti. GAFA yasası adını “Google, Apple, Facebook ve Amazon”un baş harflerinden alıyor.

Trump, “Fransa Amerikalı büyük teknoloji şirketlerimize dijital vergi dayattı. Eğer onları vergilendirecek biri varsa, köken ülkeleri olan ABD olmalı” dedi.

Trump, “Macron’un aptallığı ardından özgün karşılıklı bir eylem açıklayacağız. Amerikan şarabının Fransız şarabından iyi olduğunu her zaman söyledim” diye ekledi.

Trump’ın mesajından bir kaç dakika sonra açıklamada bulunan Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Fransa’nın “kendi ulusal kararlarını hayata geçireceğini” belirterek, “Dijital faaliyetlerin evrensel vergilendirilmesi hepimizi ilgilendiren bir sorundur. G7 ve OECD çerçevesinde bu konuda bir anlaşmaya varmak istiyoruz. Bunu beklerken, Fransa kendi ulusal kararlarını hayata geçirecektir” dedi.

Fransız parlamentosu 11 Temmuz günü nihai olarak internet devlerine vergi uygulanmasını onaylayarak, bu alanda ilk ülke olmuştu. Yasa, GAFA’nın yanısıra vergi kaçırmakla suçlanan diğer çok uluslu şirketleri de hedef alıyor.

Cuma günü, ABD Başkanı Trump’ın Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow da GAFA vergisinin “çok büyük bir hata” olduğunu söyledi.

Trump, Haziran ayında da Fransa’ya ek gümrük vergileri uygulayabilecekleri imasında bulunmuştu. ABD Başkanı, sözkonusu uyarısını haksız olarak değerlendirdiği rekabetin düzeltilmesi adına yapmıştı. CNBC kanalına mülakat veren Trump, “Fransa şaraba çok vergi uyguluyor ve biz Fransız şarabını az verilendiriyoruz” tepkisinde bulunmuştu.