Türkiye’nin mülteci tehdidine AB’den yanıt

Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı almasının ardından AKP iktidarının “mülteci anlaşmasına son veririz” tehditlerine Brüksel’den “Anlaşma olduğu gibi işlemeye devam edecek” açıklaması geldi.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB) uluslararası hukuku ihlal ederek Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama faaliyetlerine başlayan Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı almıştı.

Yaptırımlar Türkiye’ye önümüzdeki sene verilmesi planlanan AB’ye katılım öncesi mali yardımların kesilmesinin yanı sıra ekonomi ve üst düzey siyasi ilişkinin askıya alınmasını öngörüyor.

Hemen ardından ise Erdoğan rejiminin yetkileri 2016 yılında yapılan mülteci anlaşması üzerinden AB’yi tehdit etmeye başladılar. Hafta sonu Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Buradan kapıları açtığımızda 6 ay hiçbir hükümetleri dayanamaz" şeklindeki açık tehdidin ardından, önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın askıya alındığını duyurmuştu.

TÜRKİYE YILDA SADECE 400 MÜLTECİYİ GERİ KABUL EDİYOR!

Türk yetkilerinin tehditlerine ise Brüksel’den “soğuk kanlı” bir açıklama geldi. Avusturya basınına konuşan Avrupa Komisyonu’nun bir sözcüsü Ankara ile yapılan mülteci anlaşmasında hiçbir değişikliğin olmadığını bildirdi.

Çavuşoğlu’nun “Geri Kabul Anlaşması ve vize serbestisi aynı anda yürürlüğe girecek” açıklamasına ise sözcü “Vize serbesti için Türkiye’nin şartları yerine getirmesini teşvik ediyor ve destekliyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Çavuşoğlu’nun “askıya aldık” dediği AB ile Geri Kabul Anlaşması ise Yunanistan’a kaçak yollarla giden mültecilerin Türkiye’ye tarafından yeniden kabul edilmesini öngörüyor. 2016’dan bu yana yürürlükte yasa çerçevesinde Türkiye, yılda ortalama 400 mülteciyi geri kabul ediyor.

Avrupa Birliği 2016 yılının Mart ayında Erdoğan rejimiyle mülteci anlaşması imzalamıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, Erdoğan rejimi de bunun karşılığında para yardımı alacaktı. Geçtiğimiz Avrupa Komisyonu Türkiye’deki Suriyelilerin sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi için Ankara’ya 1,4 Milyar Euro tutarındaki bir yardım pakete daha vermişlerdi.