Tunus Cumhurbaşkanı 92 yaşında öldü

Tunus Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid es-Sibsi, kaldırıldığı askeri bir hastanede hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Es-Sibsi Çarşamba günü başkent Tunus’taki askeri hastane acil servisine kaldırılmıştı. Es-Sibsi’nin yerine parlamento başkanı vekalet edecek.

Tunus Cumhurbaşkanı 92 yaşındaydı. 1956’daki bağımsızlıktan sonra bir çok kez bakan olan Es-Sibsi, 2011’deki devrimden sonra 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı görevine getirilmişti. Es-Sibsi, 2012 yılında Nidas Tunes (Tunus’un Çağrısı) adıyla kendi partisini kurmuştu. Bu parti, 2014’teki genel seçimleri, sonra da cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmıştı.

Es-Sibsi’nin ölümü, görev süresinin dolmasından bir kaç ay öncesine denk geldi. Seçimlerin Kasım ayında yapılması gerekiyor. Cumhurbaşkanının ölümü aynı zamanda Tunus Cumhuriyeti’nin 62’nci kuruluş yıldönümüne denk geldi.

Tunus, devrimden ve demokrasinin yeniden tesisinden sekiz yıl sonra halen ekonomik sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Siyasetçiler bu sorunlara cevap olamıyor. Tepkinin arttığı ve belirsizliğin hakim olduğu ülkede sonbahardaki seçimlerin nasıl bir sonuç vereceği merakla bekleniyor.