Ukraynalı bakan: Moskova açıkça yok etmekle tehdit etti

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Moskova’nın Ukrayna’yı açık bir şekilde yok etmekle tehdit ettiğini iddia etti.

Kendileri ile dayanışmaya gelen Baltık ülkelerinden üç dışişleri bakanı ile Kiev’de ortak bir basın açıklaması düzenleyen Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Ukrayna’yı açık bir şekilde savaşla ve Ukrayna devletini yok etmekle tehdit ettiler” dedi.

Sahada devam eden çatışmalarla birlikte Donbass çatışması diplomatik alanda da giderek sertleşiyor. Moskova ile Batı yeniden karşı karşıya geldi.

14 Nisan Çarşamba günü Brüksel’de NATO’da düzenlenen bir basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna sınırlarındaki Rus askeri hareketliliği karşısında “derin endişesini” ifade etti ve gerilimi düşürmeye çağırdı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Ukrayna’ya “sarsılmaz” desteğini açıklarken, paralel olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ABD Başkanı Joe Biden Rusya’yı sınırdaki askeri varlığını azaltmaya çağırdı. Her iki yönetici Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde yaşanan çatışmalarla, Rus askeri yığınağı arasında doğrudan bir bağ görüyor.

Rus yanlısı güçlerin bombardımanında bir önceki gün bir Ukraynalı asker daha öldü.

NATO her ne kadar Ukrayna’ya desteğini ifade etse çok çatışmalı bir sahaya inmek istemiyor. Diplomatik kaynaklar “sertlik ve aklıselim arasında bir denge bulunmaya çalışıldığına” dikkat çekiyor.

Ukrayna Başbakanı Volodimir Zelenski ise NATO’ya üyelik eylem planı başlatılmasını istiyor. 2008 yılından beri böyle bir perspektif gündemde bulunuyor ancak NATO üyeleri arasında bu konuda bir anlaşma yok. Özellikle Fransa, Almanya ve İtalya, genişlemeye en soğuk bakanlar arasında yer alıyor.