3 bin yıllık 'Mezopotamya'nın Efesi' kazılarına 50 bin TL!
3 bin yıllık 'Mezopotamya'nın Efesi' kazılarına 50 bin TL!
3 bin yıllık 'Mezopotamya'nın Efesi' kazılarına 50 bin TL!
Mezopotamya'nın Efesi olarak bilinen 3 bin yıllık Dara antik kenti kurtarılmayı bekliyor. Bakımsızlık ve sahipsizlikten bölge insanından bile çok az kimsenin bildiği Dara antik kenti kazıları için Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yılki kazılar için 50 bin lira ödenek ayırdı.
Mardin ile Nusaybin arasında bulunan ve "Mozopatamya'nın Efesi" olarak adlandırılan Tur Abdin dağlarının altında bulunan antik Dara kenti kurtarılmayı bekliyor.
Yüzyıllardır yeraltında olan ve çok az kimsenin bildiği, Asur, Babil ve Pers imparatorluklarına ait kalıntıların yeryüzüne çıkarılması bekleniyor. 1986 yılından bu yana kazıların yapıldığı antik Dara kenti için bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ayrılan para ise 50 bin lira.
Mezopotamya'nın saklı hazinelerinden olan ve adın Pers Kralı Darius'tan alan Dara antik yeraltı kenti, Doğu Roma İmrapatorluğu döneminde Perslerle yapılan savaşlarda hem sığınak hem de askeri üs görevini görmüş.
4 kilometre uzunluğundaki yer altındaki antik kentte su sarnıçları, tahıl depoları, kaya mezarlar, kiliseler, agora, köprüler ve bir kentin ihtiyacına cevap verebilecek birçok alt yapı 3 bin yıl aradan geçmesine rağmen halen ayakta.
SİT alanı olmasına rağmen, yüzde 90'ı Dara Köyü'nün mülkiyetinde bulunan antik yeraltı kenti, kamulaştırma yapılmadığı için, 27 yıldır yapılan kazıların tamamına yakını envanter tespiti düzeyinde kalmış durumda.
Onyıllardır çevre köylüler tarafından tahıl ambarı ve hayvan barınağı olarak kullanılan antik Dara kenti, toprağın 25 metre derinliğinde ve gün yüzüne çıkarılarak Mardin'in en önemli turistik merkezi olmayı bekliyor.