İş cinayetleri raporu: Bir ayda en az 173 işçi hayatını kaybetti

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin haziran ayı iş cinayetleri raporuna göre bir ay içerisinde en az 173 işçi hayatını kaybetti.

İSİG raporuna göre haziran ayı içerisinde yaşamını yitiren 173 kişiden 137’si ücretli, 36’sı kendi nam ve hesabına çalışan kişilerden oluşuyor.

Hayatını kaybeden işçilerin 9’unun kadın, 164’ü erkek olduğuna yer verilen raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık iş kollarında gerçekleştiği belirtildi.

Rapora göre haziranda 7 mülteci işçi de hayatını kaybetti. Bunlardan 5’inin Suriyeli, 2’sinin Afgan olduğu bilgisi verildi.

En fazla ölüm nedeninin “yüksekten düşme” olduğunu belirten İSİG, “İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 25’i yüksekten düşme nedenli. Haziran ayında en az 11 emekçi ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi” denildi.

Rapora göre en çok işçi ölümü İstanbul’da gerçekleşti. Sırasıyla en fazla ölümlerin yaşandığı kentler şöyle: 14 ölüm İstanbul’da, 11 ölüm Gaziantep’te, 8 ölüm Antalya’da, 6 ölüm Ankara ve Samsun’da, 5 ölüm Adana, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Manisa’da.

İSİG raporları yılın ilk altı ayında ise en az 1.155 işçinin hayatını kaybettiğini gösteriyor.