İZBB’de işçiler toplu iş çıkarmaya karşı ayakta

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde (İZBB) 200’e yakın işçi “ihtiyaç fazlası” denilerek işten atıldı, eyleme geçen atılan işçiler “ihtiyaç fazlası değiliz” diyor.

İZMİR'DE BELEDİYE İŞÇİLERİNİN MÜCADELESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde (İZBB) 300’e yakın işçi “ihtiyaç fazlası” denilerek işten çıkarıldı. İşçiler ise İZBB yeni başkanı olan Cemil Tugay’ın, Tunç Soyer'in son dönemlerinde işe alınan işçileri işten çıkardığını dile getiriyor. İlk olarak 10 Haziran’da Belediye Başkanı Cemil Tugay ile toplantı yapan işçiler, belediye başkanına “personel fazlası olmadıklarını” ifade ettiklerini söylüyor. İşçiler Cemil Tugay’ın ise işten çıkarmalara gerekçe olarak mali durumu göstererek sonbahara kadar müsaade istediğini aktarıyor. Fakat toplantının yapıldığı gün, işçilerin tespit ettiğine göre İZSU’ya “referanslı” 8 kişi geri alındı. Bunun üzerine işçiler eylemlerine devam etme kararı aldı.

Eylemler üzerine Cemil Tugay, 14 Haziran Cuma günü işçilere toplantı için randevu verdi fakat toplantıyı sebep göstermeden iptal etti. İşten atılan işçiler bunun üzerine İZSU Genel Müdürlüğü önünde toplanarak eylemlerine devam etti. Tugay, buraya gelerek işçilerle görüştü fakat daha önceki gerekçeleri sıraladı. Burada yapılan eylemde işçiler, Belediye Başkanının aracının önünü kesip seslerini duyurmaya çalıştı fakat araç bir kadın işçinin ayağını ezerek yaraladı.

TORPİLLİ İŞÇİLERİ GERİ ALDILAR

ANF’ye konuşan ve adını vermek istemeyen, atılan işçilerden biri durumu şöyle anlatıyor: “Herhangi bir gerekçe göstermeden ‘ihtiyaç fazlası’ olduğunu dile getirerek 200’e yakın kişiyi işten çıkarttılar. Fakat paralelinde işe alımlar devam ediyor. İşten çıkarırken bize ‘ilk işe alımlarda size öncelik vereceğiz’ dediler ama sonra başkalarını almaya başladılar. Pazartesi günü bir toplantı yaptık Cemil Tugay ile ve taleplerimizi anlattık. Biz çalıştığımız yerlerde fazlalık personel değildik, kart basışlarımıza bakabilirsiniz dedik. Hatta birçok arkadaşımız normalde mesai saati 17.00'de bitmesine rağmen iş fazlalığından dolayı 10-11'de evine gidebiliyor. Bu şekilde çalıştığımız için ihtiyaç fazlası olmadığımızı kendisine bildirdik. İşe geri iade edilmeyi istedik. Kendisi de mali tablonun şu an pek iç açıcı olmadığını anlattı. ‘Bana 2 ay 2,5 ay gibi bir süre verirseniz sonbahara doğru ben sizi almayı planlıyorum tekrar’ gibi bir bilgi verdi. Sonra baktık ki 8 kişi İZSU’ya geri alınmış. Alınan kişilerin isim, soy isimleri ve referansları da paylaşıldı. Çoğu birilerinden torpilli. Bu durum olunca biz eylemleri devam ettirme kararı aldık. Başkan bize cuma günü tekrar randevu vermişti. Fakat toplantımızı iptal etti. Eylem kararı verildiği için İZSU binası önüne gittik. Başkan orada olmadığı için İZSU'nun genel müdürü bir görüşme yaptı kendisiyle ve pazartesi günü söylediği şeylere paralel şeyler söyledi.”

HERKES BİR ŞEKİLDE AYAKLANMIŞ DURUMDA

Belediye başkanının eylem yapan işçilerden özellikle kaçındığını söyleyen işçi, ilk toplantıyı Özgür Özel ile görüşmeden sonra yapabildiklerini ifade ediyor: “Normalde eylemlerimizi İzmir Büyükşehir Belediyesi Egemenlik Binası önünde yapıyoruz. Ama bu sıralar başkan neredeyse oraya yoğunlaşılıyor. Çünkü başkan neredeyse ona sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Ama bizden uzun zamandır kaçıyor. Hatta pazartesi günü yapılan toplantı da arkadaşlarımızın Özgür Özel ile görüşmesi sayesinde oldu.

Belediyenin herhangi bir tutumu şu anlık yok. Söylediğim gibi mali tabloyu öne sürüyorlar. Hepsi anlaşmış gibi aynı şeyleri söylüyorlar. Şu an 200 kişi çıkarıldı ama 90 kişi direniyor. Geri kalanı iş bulmuş ya da bu işi istemiyor da olabilir. 90 kişilik kontenjan belediyeyi batırmaz. Herhangi bir mali tabloda da eksiğe götürmez. Durumu bu şekilde kendisine de ilettik zaten. Şu an bekliyoruz ne olacak ne bitecek diye. Çünkü herkes bir şekilde ayaklanmış durumda memurlar, biz, ESHOT ve İZBAN işçileri. Kısacası belediyede kaos var.”