ÖHD Mersin: Aksaray Cezaevi’ne sürgün edilen 11 tutsağa işkence

Aksaray ve Konya Ereğli Cezaevi’ndeki hak ihlallerine ilişkin rapor hazırlayan ÖHD Mersin Şubesi, Aksaray Cezaevi’nde Şubat ayında sürgün edilen 11 siyasi tutsağın işkenceye maruz kaldığına dikkat çekti.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi avukatları, Aksaray ve Ereğli Cezaevi'nde yaptıkları ziyarete ilişkin rapor hazırladı.  Raporda,  Şubat 2021 tarihinde Tarsus 1 No'lu cezaevinden 11 tutsağın Aksaray Cezaevi’ne sürgünlerin olduğu,  sürgün edildikleri sırada ayakta askeri nizamda sayımın dayatıldığı ve bunu kabul etmeyen tutsakların saldırıya uğrayıp darp edildikleri kaydedildi.  

Aksaray Cezaevi’ne sürgün edilen tutsakların darp edilmesi sonucu 3 tutsağın hücreye konulduğu ifade edilen raporda, tutsakların idareye dilekçe vermeleri sonucunda tutsaklara dayatılan ayakta sayımın sorunun çözüldüğü ifade edildi. Ancak, hücreye konulan 3 tutsağın sağlık kontrolünden geçemedikleri için rapor alamadıkları ve şikayette bulunamadığına dikkat çekildi.  

Tutsakların herhangi bir konuda yaptıkları başvuruların ve itirazlara dönük dilekçelerinin cezaevi idaresi tarafından gerekli kurumlara gönderilmediği, gönderilen dilekçelere ise herhangi bir dönüş olmadığına vurgu yapılan raporda, "Evrensel, Yeni Yaşam ve Birgün gazeteleri verilmiyor. Kırtasiye ve nevresim eşyalarının kurum tarafından verilmediği, kantinden tedarik etmeleri istendiği, bu eşyaların da kantinde çok pahalı bir şekilde satıldığından mağdur olduğu gözlemlendi" denildi.

Raporda, sevk taleplerinin ayrımcılığa uğradığı ve salgın sürecinde görüşmelere izin verilmediği, spor etkinliklerinin ise ayda bir yarım saat olarak belirlendiği kaydedildi. Aksaray Cezaevinde bulunan cezaevi müdürü ile sorunların aşıldığını öte yandan tutsakların en büyük sorunlarından bir tanesinin haber alma hakkının engellendiği belirtilen raporda, İHD'ye gönderilen fakslara el konulduğuna işaret edilen raporda, siyasi tutsakların cezaevlerinde avukat ziyaretlerinde bir hükümlü ve bir tutuklu ile görüşülme taleplerinin olduğu da belirtildi. 

Ereğli Cezaevi idaresi tarafından bazı anlaşmazlıkların olduğu, tutsakların cezaevi idaresine iki koğuşun yan yana gelmesi taleplerinin kabul edilmediğini ama cemaat yapılanmasında bulunan tutuklulara ayrıcalık gösterildiği ifade edildi.  Cezaevi baş gardiyanı ve ekibinin siyasi tutsaklara dönük sürekli provokasyon yapıldığı belirtilen raporda,  yaşanılan bir sorunda hücre cezalarının verildiğine de dikkat çekildi.

Isparta E Tipi Cezaevi’nden 4 ay önce Ereğli Cezaevi’ne sürgün edilen Cengiz Akkaya isimli siyasi tutsağın 2 ay boyunca hücrede kaldığına vurgu yapılan raporda, siyasi tutsaklara "bağımsızlar koğuşu" dayatması yapıldığı, tutsakların kabul etmediği durumda, fiziki ve psikolojik işkence uygulanarak hücreye konulduğu kaydedildi.  

Salgın sürecinde sağlık tedbirlerinin eksik uygulandığı kaydedilen raporda, tutsakların mektuplarının gönderilmediği, gelenlerin ise verilmediğine dikkat çekildi. Raporda, Ereğli Cezaevi'nde bulunan adli bir tutuklunun siyasi tutsakların olduğu koğuşa verildiği ve adli tutuklunun intihar etmeye çalıştığı ve siyasi tutsakların engel olduğu ifade edildi. Siyasi tutsakların bu durumu iyi niyetli görmediği ve adli tutuklunun başına gelecek herhangi bir sorunda suçu siyasi tutsaklara atmak için yapıldığı aktarılan raporda, yapılan ısrarlı başvuruların sonucunda adli tutuklunun başka koğuşa alındığı belirtildi.