ABD: Anlaşma olsaydı Brunson burada olurdu

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, AKP tarafından rehin tutulan pastör Andrew Brunson sorununun çözümü konusundaki bazı iddiaları yalanladı.

AKP’nin rehine politikası kapsamında iki yıla yakın bir süredir cezaevinde tutulan ve son olarak ev hapsine alınan din insanı Andrew Brunson’un serbest bırakılması için iki Türk bakana yaptırım kararı alınmıştı. ABD’nin kararı sonrasında doların fırlamasıyla telaşa kapılan Türk hükümetinin dün iki yetkiliyi Washington’a gönderdiği öğrenilmişti.

Kimi yayın organlarında sorunun çözüldüğüne dair iddialar ise, ABD tarafından yalanlandı.

Günlük basın brifinginde konuya ilişkin soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Türkiye ile herhangi bir anlaşmaya varlığına dair haberleri doğrulayamayacağının” altını çizdi. Nauert, “Bir anlaşmaya varmış olsaydık Pastör Brunson buraya, evine dönmüş olurdu” diye vurguladı.

Türkiye ile müzakereler konusundaki sorulara kısıtlı yanıt vermeyi tercih eden Nauert, amaçlarının Brunson ve diğer ABD vatandaşlarının ülkelerine dönebilmeleri olduğunu dile getirdi. Nauert, “Ancak henüz o aşamada değiliz” diye ekledi.