Almanya’yı vuran sel felaketinde ölü sayısı artıyor

Bilim insanlarına göre son bin yılın en büyük sel felaketinde Almanya’da ölü sayısı resmi rakamlara göre 130’u aşarken 1400’den fazla insanın da kayıp olduğu bildirildi.

Cuma akşam saatlerinde kurtarma ekipleri ve binlerce gönüllü sel felaketinin vurduğu NRW ve Rheinland Pfalz eyaletindeki köylerde aramalarını yoğunlaştırırken Alman hükümeti ölü sayısı 133 olarak açıkladı. Ülkede en az 1400 kişiden ise haber alınamadığı bildiriliyor. 
Almanya’da yoğun yağış nedeniyle Rhein nehrinin derinliği rekor bir seviye olan 8.06 metreye ulaştı. Nehrin normalde ortalama derinliği 4,5 metre civarında. 
Ülkede selden en ağır şekilde etkilenen Ahrweiler bölgesinde ölü sayısının 90’ın üzerinde olduğu ifade ediliyor. Bölgede 618 de yaralı olduğu bildirilirken 19 bin kişilik kurtarma ve yardım ekibi çalışmalarını sürdürüyor. 
Ahrweiler’da hala elektrik ve su sıkıntısı yaşanırken kimi bölgelerde cep telefonu şebekeleri de çalışmıyor. 
Sinzig’de  ise 13 kişinin öldüğü ve binlerce kişinin ise evsiz kaldığı haber veriliyor. Ölenlerden 12’sinin bir bakım evinin 12 engelli sakini olduğu bildirildi. 
Aachen’ın kuzeyindeki Wassenberg şehrinde ise bir hidroelektrik santralinde yaşanan taşın nedeniyle Ophoven kasabasının bir kısmı sular altında kaldı. Olay nedeniyle 700’den fazla kişinin tahliye edildiği bildiriliyor. 
Eifel bölgesinde de henüz yardım ekiplerinin ulaşamadığı köylerin bulunduğu haber veriliyor. 
Alman yetkililer nehirlerdeki su seviyesini denetleyen ve sel uyarısı yapan sistemin düzgün çalıştığını ancak 1000 yıldır görülmemiş düzeyde düşen yağmurun tehdit olarak görülmeyen yüzlerce küçük derede taşkınlara neden olmasının sel felaketine yol açtığını duyurdu. 
Ülkede bazı otobanlar da sel felaketi nedeniyle kapalı. A1 ve A44 otobanlarının bazı bölümleri hala su taşkınları nedeniyle kapalı durumda. Birçok küçük karayolu da halen kapalı bulunuyor. 
Belçika’da ise ölü sayısının 20 olduğu 20 kadar kişinin de kayıp olduğu bildiriliyor. Ülkenin güneydoğusundaki bölgelerde selden ağır bir şekilde etkilenirken ülkenin ikinci büyük şehri Liege’de yüzbinlerce kişi elektriksiz kaldı. 
Belçika Başbakanı Alexander De Croo yaptığı açıklamada Çarşamba günü başlayan yağışların tetiklediği sel felaketinin ülkenin tarihinde gördüğü en büyük sel felaketi olduğunu açıkladı. 
Hollanda’da ise başta Valkenburg olmak üzere Limburg bölgesinde seller etkili olurken ülkede henüz bir can kaybı bildirilmedi.