Amed'de uluslararası çözüm deneyimleri konuşuldu

Amed'de uluslararası çözüm deneyimleri konuşuldu

Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nin organize ettiği "Barışın İnşasında Yerel Yönetimlerin Rolü" sempozyumunda, çeşitli ülkelerden katılımcılar çözüm deneyimlerini anlattı. 

Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nin (GABB), Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır merkez ilçe belediyeleriyle birlikte organize ettiği "Barışın İnşasında Yerel Yönetimlerin Rolü" konulu sempozyumunda, "Ülke Deneyimleri ve Çözüm Süreçleri" başlıklı oturumda, farklı ülkelerdeki deneyimler konuşuldu.

Oturuma konuşmacı olarak; Katalan Parlamentosu Milletvekili Joaguim Arrufat Ibanez, Kuzey Belfast Bölgesi'nden parlamenter Paul Maskey, Bask Bölgesi San Sebastian Belediyesi meclis üyesi Nora Galparsoro Larraza, Güney Afrika İletişim Danışmanı Mansur Hassan Jaffer, Batman Belediyesi Başkan Vekili Serhat Temel ve İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumda ilk olarak konuşan Batman Belediyesi Başkan Vekili Temel, yasaları değiştirecek birçok çalışmaları olduğunu belirterek, yılda bir kamuoyu yoklaması yaptıklarını kaydetti. Temel, "15 yıllık faaliyetlerimizde Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana yapılmayan çalışmaları yaptık. Yoksulluğun hâkim olduğu bölgemiz Kürdistan'da Gıda Bankası çalışmasını yürüttük. Halkımıza vermeye çalıştığımız hizmetle yoksulluğun bir kader olmadığını göstermeye çalıştık" dedi. Ardından Temel, belediye çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı sunumu cezaevinde bulunan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay'a atfettiğini dile getirdi. 

Ardından konuşan Güney Afrika İletişim Danışmanı Mansur Hassan Jaffer ise, siyahilere yapılan ırkçılığa karşı 1995 yılında örgütlendiklerini belirterek, "Beyazlar bütün yaşam alanımıza hakimiyet kurmuştu. Siyahlar olarak seçimlerde bile oy kullanmıyor ve serbest hareket etme hakkımız yoktu. Medya üzerinde büyük bir sansür uygulanıyordu. Belediyelerde ise siyah, beyaz ayrımı yapılıyordu" dedi. Jaffer, 1950 yılında ise yerelde hükümetin içinde yer aldıklarını ve barışın sağlanması için önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Belediyelerin sayesinde hükümet ile biraraya geldiklerini dile getiren Jaffer, belediyeler üzerinde Kürtlerle de bir barışın sağlanabileceğini ifade etti. Daha sonra konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da, Kürt halkının uzun yıllardan beri verdiği mücadele sayesinde kimi hakları elde ettiğini dile getirerek, "Kürtlerin tanınmaması ve siyaset yapmaması için öldürüp hapislere attılar. Ancak 20 yıldır yaşanan ateşkeslerde hep komplolara maruz kaldı. Binlerce Kürt ise sürgünde. PKK birçok kez tek taraflı ateşkesler yaptı. Şuanda bile fiili bir ateşkes var. Yaşanan tüm süreçleri İHD olarak takip ettik ve kimi olayların ise fotoğrafını çekip, dünya yaydık" diye konuştu.

Akil İnsanlar Heyeti'nin toplumsal barışı sağlamak için farklı kesimlerle diyaloğa girdiğini söyleyen Türkdoğan, şunları söyledi: "Hükümet halen bu süreci tek taraflı götürme havası içindedir. Mutlaka yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır. Bu süreç geçmişle yüzleşme sürecidir." 

Ardından konuşan Katalan Parlamentosu Milletvekili Joaguim Arrufat Ibanez de Katalanların belki bir İsviçre modeli istediğini belirterek, "Biz şuanda İspanya'dan bağımsız bir Katalanya devleti oluşturmak istiyoruz. 17 bölgemizde bir parlamenter çıkıyor. İçimizde kimlikleri farklı olanlarda var. Katalan, Bask ve İspanyolların belediyeleri doğrudan devlete bağlıdır. Her bir kanun ve yasa da belediyeyi etkiliyor" diye konuştu. 

Sempozyum yarın, "Bölgesel Çatışmaları ve Barışın İnşasında Yerel Yönetimin Rolü" ile "Ulusal ve Uluslararası Seviyelerde Adil, Sosyal ve Ekolojik Gelişimde Alternatif Kurumlar Olarak Yerey Yönetimler" başlıkları altında yapılacak oturumlarla devam edecek.