Batman ve Siverek taleplerini açıkladı
Batman ve Siverek taleplerini açıkladı
Batman ve Siverek taleplerini açıkladı
AKP kamuoyuyla paylaşmadığı paketi yarın duyurmayı düşünürken Batman ve Siverek'te alanlara çıkan binlerce kişi taleplerini dile getirdi. Eylemlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması, anayasada anadil gibi temel hakların tanınması istendi.
BDP Batman İl Örgütü tarafından "Demokratik çözüm sürecin ilerlemesi", "Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması", Anayasada anadilde eğitimin yer alması", "Demokratik eşitlikçi bir özgürlük" ve "Seçim barajının kaldırılması" talepleriyle kent merkezinde kitlesel yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüş için binlerce kişinin yanı sıra BDP PM Üyesi Nezir Gülcan, BDP Batman İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa, Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, BDP il, ilçe ve belde örgütleri yöneticileri, DÖKH bileşenleri, BDP Batman Gençlik Meclis üyeleri, il genel ve belediye meclis üyeleri ve STK temsilcileri belediye binası önünde bir araya geldi.
Cumhuriyet Meydan'ında doğru yürüyüşe geçen kitle bir müddet sonra polis tarafından kurulan barikatlar ile durduruldu. Yürüyüşün "kanuna aykırı" olduğunu öne süren emniyet amiri, cadde üzerinde yapılacak yürüyüş için halka "ceza keserim" tehdidinde bulundu.
Polis amirinin tehdidine rağmen eyleminde kararlı olan kitle, yeniden yürüyüşe geçti. Polis barikatı aşılarak yapılan yürüyüşte "Bir halkın diline kilit ve iradesine kelepçe vurulamaz; dilimiz onurumuzdur", "Hükümet adım at" ve "An azadî an azadî" yazılı pankart açılarak sık sık "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe" ve "PKK halktır halk burada" sloganı atıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterini taşıyan kadınların yürüyüşün en ön safında yer alması dikkat çekti. Polis engeline rağmen devam eden yürüyüş alkış, zılgıt, ıslık ve sloganlar ile Cumhuriyet Meydan'ında son buldu.
Burada ilk konuşmayı yapan BDP PM Üyesi Nezir Gülcan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan süreç ile birlikte son 9 aydır yaşanmayan ölümler sevindirici bir gelişme olduğunu ifade ederek, görüşmelerin müzakereye dönüştürülmesi için ve sürecin ilerlemesi için son iki aydır hükümetin herhangi bir adım atmadığına dikkat çekti. Yeni anayasada herkesin yer alması ve özgürce kendini ifade edebilmek için yeni bir anayasa talepleri olduğunu dile getiren Gülcan, 100 yılın sorunu bir ayda ve iki yılda çözülmeyeceğini kendileri de bildiğini söyleyerek, artık iyi niyetli adımların atması gerektiğini belirtti.
Gülcan'ın ardından kısa bir konuşma yapan BDP Batman İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa da, Türkiye'nin halen "Darbe Anayasası" ile yönetildiğini belirterek, "AKP hükümeti 2002 yılından bu yana özelde 2011 yılı seçimlerinden önce yeni sivil özgürlükçü bir anayasa sözü ile seçimlere girmiş ve iktidara gelmiştir. Seçimlerden sonra yeni bir anayasadan söz etse de maalesef bu güne kadar bir sonuca ulaşamamıştır. Bizler Kürt halkı olarak, halk olmaktan kaynaklı bütün doğal haklarımızı ve diğer halkların da haklarını kullanmasını anayasal güvenceye alınmasını talep ediyoruz" dedi.
Sürecin sağlıklı yürümesi demokratik ve güven verici bir ortamın sağlanması için aciliyet arz eden adımların atılması gerektiğini belirten Çarboğa, taleplerini şu sözler ile sıraladı:
"Kısa vadeli hukuki ve demokratik adımların atılması temelinde anadilde eğitimin önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmelidir. TMK ve TCK değiştirilerek tüm siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşmaları sağlanmalıdır. Sayın Öcalan'ın çözüm sürecine daha etkin katılımı sağlanması için güvenlik, sağlık ve özgürlük koşulları sağlanmalı. Düşünce, ifade, örgütlenme ve inanç özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır. Temsilde adaletin sağlanması için seçim barajı kaldırılmalı, siyasi partiler yasası değiştirilmelidir. Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurularak, geçmişle yüzleşmeli, Kürt halkına yönelik yapılan insanlık dışı uygulamalardan dolayı Kürt halkından özür dilenmelidir. Kürt sorununun temel kaynağı olma özelliği taşıyan militarist anayasa yerine zaman geçirmeden çoğulcu, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa hazırlanarak, Kürt kimliği ve farklı kimlikler anayasal güvence altına alınmalıdır. Kürt halkının kendi kimliği ile kendi kendini yönetme imkanlarının sağlanması için Kürt halkının statüsü tanınmalıdır."
SİVEREK'TE BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ
Urfa'nın Siverek ilçesinde BDP öncülüğünde "Yeni Anayasa'da haklarımız tanınsın" şiarlı yürüyüş düzenlendi. BDP Hilvan ilçe örgütünün de destek verdiği yürüyüşe, binlerce kişi katıldı.
Hükümet Konağı önünde başlayıp Kanlıkuyu Meydanı'nda son bulan yürüyüşte kitle sık sık "Bijî serok Apo", "Bi can bi xwin em terane ey serok", "Bijî berxwedana YPG'ê" ve "PKK halktır halk burada" sloganlarını attı. Kanlıkuyu Meydanı'nda kitle adına açıklama yapan BDP Siverek İlçe Örgütü Başkanı İbrahim Ayyıldız, "tekçi zihniyet" anlayışıyla, inkar ve imha politikalarıyla, baskıcı, yasakçı, tekçi ve katı merkeziyetçi militarist anayasa ve yasalarla Kürt sorununun çözülemeyeceğini belirtti.
Başbakan Erdoğan tarafından yarın açıklanması beklenen "demokratikleşme paketine" de değinen Ayyıldız, paketten tarafların değil, sadece AKP'lilerin haberdar olduğuna dikkat çekti. Sorunun diğer tarafı olan Kürt halkı ve Kürt siyaset çevresinin görüşünün alınmadığını muhalefet partileri ve sivil toplum örgütlerinin fikrinin alınmadığını belirten Ayyıldız, "Çok boyutlu olan Kürt sorunda çözümün sağlıklı ilerlemesi için demokratik ve güven verici bir ortamının sağlanmasını ve kısa vadeli hukuki, demokratik adımların atılması gereklidir. Anadilde eğitimin ünündeki tüm engeller kaldırılmalı, Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmelidir. Çoğulcu, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa hazırlanarak Kürt kimliği ve farklı kimlikler anayasal güvenceye alınmalıdır. Kürt Halkının kendi kimliğiyle kendini yönetme imkanlarının sağlanması için Kürt halkına statü verilmelidir. Düşünce, ifade, örgütlenme ve inanç özgürlüğü önündeki engeller kaldırmalıdır" diye konuştu.
Ayyıldız konuşmasının devamında talepleri sıralarken, eylem alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde sona erdi.