BDP, 'Suriyeli öğrencileri' hükümete sordu

BDP, 'Suriyeli öğrencileri' hükümete sordu

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Türkiye'de eğitim gördüğü belirtilen 45 bin Suriyeli öğrencinin hangi koşullarda eğitim gördüğünü Milli Eğitim Bakanı'na sordu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması üzere Meclis'e bir soru önergesi veren BDP'li vekil İdris Baluken, eğitim hakkının çocuğun en temel haklarından biri olduğunu ve hiçbir koşul altında çocukların bu haktan mahrum bırakılamayacağının altını çizdi.

BDP'li vekil, "Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı resmi açıklamaya göre, Suriye’de 2011 Mart ayından itibaren süren savaş ve çatışmalardan kaynaklı Türkiye’ye sığınan 500 bin Suriyeli bulunmaktadır. Yine Bakanlıkça yapılan açıklamada 45 bin Suriyeli öğrencinin eğitimlerine ülkemizde devam ettiği belirtilmektedir" hatırlatmasında bulundu.

"Lakin bu öğrencilerin hangi koşullar altında, hangi dilde ve nasıl bir eğitim öğretim aldıkları, yönünde bugüne kadar kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmamıştır" diyen Bauken,  şunları ekledi: "Ayrıca basında yer alan bilgilere göre Urfa, Gaziantep, İstanbul, Hatay gibi illerde irtibat bürosu adı altında yerler açıldığı ve buralarda Suriyeli öğrencilere eğitim verildiği belirtilmektedir."

Baluken, Milli Eğitim Bakanı'na şu soruları yöneltti:

1.      Türkiye’ye sığınan Suriyeli çocuk sayısı kaçtır? Bunların kaçı eğitim-öğretim çağındadır?

2.      Dışişleri Bakanlığı Türkiye’deki öğrenci sayısının 45 bin olduğunu belirtmektedir. Milli Eğitim ve İçişleri bakanlığının verilerine göre bu sayı kaçtır?

3.      Suriyeli öğrencilere eğitim nerelerde ve nasıl verilmektedir? Verilen eğitim hangi bakanlığın ya da bakanlıkların gözetim ve denetimi altında yapılmaktadır?

4.      Mevcut çadır kent ve barınma merkezlerinde açılan derslik sayısı nedir? Bu dersliklerde eğitim kademelerine göre kaç çocuk öğrenim görmektedir? Buralarda verilen eğitimin dili ve muhtevası nedir?

5.      Kamp dışında Suriyeli sığınmacı çocuklara eğitim verilen mekanların sayısı ve niteliği nedir? Buralarda eğitim kademelerine göre kaç çocuk öğrenim görmektedir? Buralarda verilen eğitimin dili ve muhtevası nedir?

6.      Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mevcut okullarda eğitim öğretim verilen Suriyeli öğrenci var mıdır? Varsa eğitim kademelerine göre kaç çocuk öğrenim görmektedir? Bu öğrencilere hangi dilde eğitim verilmektedir? Verilen eğitimin muhtevası nedir?

7.      Ülkemizde eğitimine devam ettiği belirtilen Suriyeli öğrenciler hangi müfredata göre eğitim öğretim görmektedirler? Bu öğrencilere eğitim tür ve seviyelerine göre hangi dersler kaçar saat verilmektedir?

8.      Suriyeli öğrencilerin anadillerinde eğitim alabilmeleri için eğitim gördükleri mekanlara (kamplar, MEB’e bağlı mevcut eğitim öğretim kurumları, diğer) göre yapılan çalışmalar nelerdir?

9.      Suriyeli sığınmacı çocukların eğitim öğretimleriyle ilgili kaç öğretmen istihdam edilmiş ya da görevlendirilmiştir? Öğretmenlerin branşlara göre dağılımı nedir? Söz konusu öğretmenlerin görevlendirilmesi hangi kriterlere göre yapılmıştır? Suriyeli öğrencilere ders veren öğretmenler Arapça biliyorlar mı?

10.  Suriyeli sığınmacılar içerisinden öğretmen olarak istihdam edilenler var mı? Bu kişilerin istihdam edilme koşulları nelerdir? Hangi branşlarda istihdam edilmektedir?

11.  Yetkili makamlarca izin verilmeksizin açıldığı tespit edilen ve Suriyeli öğrencilere eğitim öğretim hizmeti sunan yerler var mıdır?

12.  İzinsiz açıldığı gerekçesiyle kapatılan eğitim öğretim kurumları var mıdır?

13.  Urfa, Gaziantep, İstanbul, Hatay gibi illerde irtibat bürosu adı altındaki yerlerde Suriyeli sığınmacılara yönelik eğitim öğretim faaliyetleri yürütüldüğü iddiaları bulunmaktadır. Bu bürolarla ilgili ne tür denetimler yapılmaktadır?