Deniz Poyraz İzmir'de anıldı

Bir Türk faşisti tarafından polis gözetiminde 3 yıl önce katledilen Deniz Poyraz, İzmir’de anıldı. Deniz Poyraz'ın kadın ve Kürt halkının mücadelesinin simgesi olduğunu belirten Halide Türkoğlu, "Deniz'e sözümüz var, ülkeye barış getireceğiz" dedi.

DENİZ POYRAZ

Deniz Poyraz'ın katledilişinin 3'üncü yıl dönümü nedeniyle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Örgütü binasında kitlesel anma yapıldı. Anmaya Deniz Poyraz'ın ailesi, DEM Parti Kadın Sözcüsü Halide Türkoğlu ve partinin Grup Başkanvekili Sezai Temelli, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal'ın yanı sıra çok sayıda siyasi parti, kurum temsilcisi ve halk katıldı. Anmanın yapıldığı salonda, "Deniz'e sözümüz barış olacak, faşist ablukayı dağıtacağız" pankartı asıldı.

Deniz Poyraz anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan anmada DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut konuştu. Deniz Poyraz'ın devlet eliyle katledildiğini belirten Vezan Karabulut, "Erkek katil parti binamızı basıp elini kolunu sallayarak Deniz'i katletti. Katilleri hiçbir zaman affetmeyeceğiz. Deniz devletin desteği ile polisin gözetiminde göz göre göre katledildi. Tüm kadınları Deniz'in şahsında anıyoruz" dedi. 

Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz da "Deniz özgür bir insandı. Halkını ve ülkesini seviyordu. Haksızlığı asla kabul etmezdi, karşı çıkardı. Ne kadar mücadele etse de halka borçlu olduğunu düşünenlerden biriydi” diyerek anmaya gelenlere teşekkür etti. 

TEMELLİ: İMRALI'NIN SESİNİ KISANLAR DENİZ'İ KATLEDENLERDİR

Grup Başkan Vekili Sezai Temelli, bugüne kadar birçok Denizi yitirdiklerini, kendilerini bir araya getiren buluşturan şeyin de kararlı mücadeleden vazgeçmemenin olduğunu söyledi. Temelli, katledilenleri unutmamak için mücadelede ısrar etmenin önemine dikkati çekti. Deniz Poyraz'ı katledenleri 1980-90'lı yıllarda tanıdıklarını söyleyen Temelli, "Karşımıza bir kişi çıkardılar. Olayın üstünü kapatmaya çalıştılar. Deniz'in arkasındaki katilleri tanıyoruz. Siyasi cinayetlerin aydınlatmanın yegane yolu, barış ve demokrasi mücadelesidir. Denizlerin katledilmesinin nedeni Kürt sorununun çözümsüzlüğündeki şiddettir. Bu meseleyi çözümsüz bırakarak otoriter rejime mahkum ettiler. Bu sorunu çözmeyerek binlerce insanı katlettiler, katletmeye devam ediyorlar. Mücadelemiz Demokratik Ulus ve Demokratik Cumhuriyet inşa edilene kadar sürecektir" dedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve haber alamama durumuna dikkati çeken Temelli, "Bu ülkede tecrit var. İmralı'dan 40 aydır haber alamıyoruz. ordaki ses çözümün sesi, o ses barışın sesidir. O sesi kısanlar Deniz Poyraz'ı katledenlerdir" diye ekledi. 

BİRDAL: DENİZ’İN YOLDAŞLARI MÜCADELEYİ BÜYÜTÜYOR

İHD Onursal Başkanı Akın Birdal ise Cumhuriyet tarihi öncesi ve sonrası siyasi suikastlere işaret ederek, "Muhalifleri katlederken, yakınlarındaki ve mücadele arkadaşlarını da caydırabileceklerini sanıyorlar. Ama Deniz yaşıyor, unutulmayacak, hepimizin yüreğinde. Mücadelenin içinde olacak. Unutmamak unutturmamak gerekir. Deniz'in yoldaşları mücadeleyi büyütüyor. Mücadelemizin kaynağı vefadır. O vefayı hiçbir zaman unutmamalıyız. Deniz'in hayali olan Demokratik Türkiye'yi mutlaka inşa etmeliyiz. Denizlere olan borcumuzu yerine getireceğiz" ifadelerini kullandı. 

TÜRKOĞLU: DENİZ GELECEĞİMİZE IŞIK TUTUYOR

DEM Parti Kadın Sözcüsü Halide Türkoğlu da Deniz Poyraz'ı anmanın aynı zamanda hatırlatmak olduğunu ifade ederek, "Bütün değerlerimizi hatırlayarak, hesap soruyoruz, mücadelemizi sürdürüyoruz. Deniz'e sözümüz var. Bu ülkeye barış getireceğiz. Deniz kadın mücadelesi, Kürt halkının mücadelesinin simgesidir. Birçok arkadaşımız siyasi suikastlerle yok edilmek istenildi. Ancak katledilen hiçbir arkadaşımızı unutmayarak, mücadelemizi büyüttük. Mücadelemiz 21'nci  yüzyılda Ortadoğu ve Rojava'da kendisini ortaya koydu. Deniz'in mücadelesi de geleceğe umut ve ışık oluyor. Onur Gencer bir kişidir ama aynı zamanda bir faşizmi simgeliyor. IŞİD zihniyetine sahip bir simgedir. Kürt sorununu çözemeyenlerin zihniyetini taşıyor" diye ekledi. 

Partilerini hedef gösterenlerin katil Onur Gencer'e yol gösterdiğini söyleyen Halide Türkoğlu, "İktidar bu katliama yol gösterdi. Onur Gencer bundan güç alarak katliam yaptı. Bu katliamın arkasındaki güç açığa çıkana kadar hesabı AKP-MHP'den soracağız. Çünkü bu güçler ülkenin geleceğini tehdit ediyor" diye aktardı. 

Fehime Poyraz'ın "Bir Deniz gider, bin Deniz gelir" sözlerini atıfta bulunan Halide Türkoğlu, "Gerçekten de öyle oldu. Birçok aile Deniz'in adını bebeklerine verdi. Ailelerin bu sahiplenmesi Deniz’e olan bağlılığı gösteriyor. Deniz'in hesabını mutlaka soracağız" diye konuştu.  

Daha sonra Deniz Poyraz'ın katledildiği dönemi anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Deniz Poyraz Kadın Korosu sahne alarak, Kürtçe şarkılar seslendirdi. Anma "Jin jiyan azadî" sloganıyla son buldu.