Dev Sağlık-İş Aile Bakanlığı’nı protesto etti

Dev Sağlık-İş Aile Bakanlığı’nı protesto etti

Dev-Sağlık İş, Kemerburgaz’daki Rehabilitasyon Merkezi’nde (SHÇEK) yaşanan cinsel istismar olayını açığa çıkarttıkları için işten atılan 3 sendikalı işçiye destek amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde gösteri düzenledi.  “Toplumun vicdanıyız” diyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Fatma Şahin’e seslenen Dev-Sağlık-İş üyeleri, “kurumda çalışan taşeron işçilerin çalışma hakları için sizi vicdana davet ediyoruz” dedi.

Kemerburgaz’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Ağaçlı Koruma, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde cinsel istismar olayını açığa çıkarttıkları için 3 işçinin işten atılmasını, Cağaloğlu İstanbul Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde protesto etti.

 “Toplumun vicdani olduklarını söyleyenlere işçilerin çalışma ve sendika hakkını tanımaya çağırıyoruz” pankartı ve “Taşeron cumhuriyeti yıkacağız”, “İşyerimizde mobbinge son” dövizlerinin taşındığı protestoda, Dev-Sağlık-İş üyelerine direnişte olan Punto Deri-İş işçileri de destek verdi. “Atılan işçiler geri alınsın”, “Taşeron çalışma yasaklansın”, “Direne direne kazanacağız”, “Sendika haktır engellenemez” sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı işten çıkartılan üç kişiden biri olan Deniz Karasaban okudu.

İNSAN ONURUNA YAKIŞMAYAN KOŞULLAR

Adalet ve vicdandan bahseden, “kimsesizlerin kimsesiyiz” diyen bir kurumda, insan onuruna yakışmayan, kölelik olarak nitelendirilen taşeron firmalar aracıyla çalıştırıldıklarını vurgulayarak sözlerine başlayan Karasaban, “bizler yıllardır Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın her yerde övünerek bahsettiği icraatlarını hayata geçiren, taşeron firmaların insafına bırakılmış öğretmen, çocuk gelişimi, sosyal çalışmacılar, sosyologlar, psikologlar, bakıcı anne ve babalar, hizmetli personel ve şoförleriz” dedi.

ÇOCUKLAR KAR ODAKLI ÇALIŞMA DÜZENİNE TESLİM EDİLMİŞTİR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Mecliste verilen bir soru önergesine verdiği cevabın, taşeron gerçeğini ortaya serdiğini hatırlatan Karasaban, “2012 Şubat ayı itibariyle 39 Sevgi Evinde 2902, 448 Çocuk Evinde ise 2592 çocuğa hizmet veriliyor, bu birimlerde 508 kadrolu personel, 1651 taşeron firma elemanı çalışıyor. Bu veriler göstermektedir ki kamusal korumaya ihtiyacı olan çocuklarımız yandaş taşeron şirketlerin kar odaklı çalışma düzenine teslim edilmiştir” diye konuştu.

HAMİLE OLMAK İŞTEN ÇIKARTILMA GEREKEÇESİ

Karasaban, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı kurumlarda yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak, çalışma yaşamlarını ve özlük hakları konusunda söz ve karar sahibi olmak için Dev-Sağlık-İş sendikasına üye olduklarının altını çizdi. Hukuki mücadelelerinde haklarından biri olan kadrolu, güvenceli çalışma haklarının Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından belgelenmesine rağmen dikkate alınmadığını aktaran Karasaban, yaşananları şöyle sıraladı:

“Bir yıl önce aynı kurumda çalışan Aysel Polat hamileliğinde yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle performans düşüklüğü bahane edilerek işten çıkartılmıştı. Ardından Esenyurt Özürlü Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nde çalışan Serpil Uçak süt iznini kullanmak istediği için işten çıkartıldı. Son olarak da Ağaçlı Bakım, Koruma ve Rehabilitasyon merkezinde çalışan 3 üyemiz tamamen hukuksuz bir biçimde işten çıkartıldı. Kurumda 5 yıldır öğretmen olan Sendikamız işyeri temsilcisi Cihan Aydoğdu, 2.5 yıldır kurumda psikolog olan Deniz Karasaban ve 1 yıldır kurumda çocuk eğitimci olan üyemiz Feride Açıkgöz haksız ve hukuksuz bir biçimde işten çıkartıldılar. Sendikamızın İl Müdürlüğüyle yaptığı görüşmede taşeron firma işten çıkarmış denilerek SHÇEK’te taşeron firma aracıyla çalıştırılan binlerce işçinin kimsesi ve sahibi olmadığını bir kere daha ortaya çıkartmıştır.”

Karasaban, yanlış uygulamalar karşısında bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.

NAMUSSUZLARI KORUYAN BİR HUKUKA LANET OLSUN!

Karasaban’dan sonra sözü Dev-Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya aldı. SHÇEK’nin çalıştıkları ve emek verdikleri bir kurum olduğunu hatırlatan Kaya,  bu kurumda görünen taraf kadar görünmeyen taraf da olduğuna dikkat çekti. Rehabilitasyon merkezinde yardıma muhtaç kız çocukların bulunduğunu belirten Kaya, “Bizim arkadaşlarımız, taşeron çalışanı olan, kanunsuz ve hukuksuz bir biçimde müdür yardımcılığına yükseltilen bir şahsın cinsel istismar olayını ortaya çıkarttıkları için işten çıkartıldılar. Her bu kurumda namussuzluk korunacaksa, lanet olsun böyle bir hukuka. Namussuzluk yanına kar kalmayacak. Bunu herkes bilsin” diye konuştu.

Kaya’nın ardından konuşan direnişteki Punto Deri-İş işçisi Mehmet Görgün de işten atılan işçilerin haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirtti.