E.on tümüyle yenilenebilir enerjilere yatırım yapacak

E.on tümüyle yenilenebilir enerjilere yatırım yapacak

Küresel ısınmaya karşı mücadelede önemli bir rol biçilen yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi artıyor. Avrupa’nın önde gelen enerji şirketlerinden E.on, yakın dönemde klasik enerji kaynakları olan petrol, gaz ve kömürden tümüyle vazgeçileceğini duyurdu.

Merkezi Almanya’nın Düsseldorf kentinde bulunan ve birçok Avrupa ülkesinde faaliyet gösteren şirketin açıklamasında, yeni dönemde yenilenebilir enerji kaynakları, enerji ağları ve müşteri çözümleri gibi üç temel alana odaklanılacağı kaydedildi. Almanya’nın en büyük enerji üreticisi olan şirketin açıklamasında, konvansiyonel enerjiler olarak bilinen kömür, petrol ve gaza yatırım yapılmayacağı dile getirildi.

Şirketin yeni stratejisini 2016 yılından itibaren netleştireceği de açıklamada yer alan bilgiler arasında.

E.on şirketinin işlettiği nükleer santraller, Alman hükümetinin 2011 yılında aldığı ve aşamalı olarak nükleer santralleri kapatmayı öngören kararından sonra kapatılacak. E.on’a ait 2 nükleer santral hükümetin kararından önce eski oldukları için kapatılmış ve şirket hükümetten 380 milyon Euro tazminat talep etmişti.

Almanya’da hükümet, daha önce aldığı nükleer enerjiden çıkma stratejisine ek olarak, termik santrallerin de kapatılmasını tartışıyor.

Küresel ısınmaya yol açan karbondioksit (CO2) salınımlarının önemli bir kısmına petrol, kömür ve gaz gibi konvansiyonel enerji kaynaklarının sebep olduğu biliniyor. Uzmanlar hem çevreye verdikleri zarar hem de sınırlı rezervler nedeniyle konvansiyonel enerjiler yerine güneş, rüzgar ve su gibi yenilenebilir kaynaklara önem verilmesi gerektiğinde ısrar ediyorlar.

Ancak, halen dünya enerji kaynaklarının yüzde 80’inden fazlasını oluşturan konvansiyonel enerjilerden tümüyle çıkılmasına birçok ülke karşı çıkıyor. Petrol üreticisi veya bağımlısı olan ülkeler, dünya ekonomisinin yenilenebilir enerjilere ani bir geçişi kaldıramayacağında ısrar ediyor.