Halkın Demokrasi Cephesi'nden Irak ve KDP'ye çağrı

Halkın Demokrasi Cephesi, Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırısını kınarken, Irak'tan da Türkiye ile anlaşma yapmak yerine demokratikleşme ve ülke sorunlarına yoğunlaşması istendi.

Halkın Demokrasi Cephesi, Türk devletinin 15 Ağustos’ta Şengal’e yönelik hava saldırısı düzenlemesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Irak hükûmetinin bölgedeki siyasi boşluk ve bundan duyduğu korku ile Başbakan Haydar Ebadi’nin Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkat çekildi.

Ebadi’nin Erdoğan’la siyasi, askeri ve ekonomik kimi anlaşmalar yaptığına işaret eden Halkın Demokrasi Cephesi, bu anlaşmaların ardından Türk savaş uçaklarının Koço katliamının yıl dönümünde Şengal’e saldırı düzenlediğini kaydetti.

Açıklamada, Irak'ın Türkiye ile anlaşma yapmak yerine, demokratikleşme için adım atması ve ülke sorunlarını çözmesi istendi.

NELER YAPILMALI?

Açıklamada şu başlıklara yer verildi:

*Irak’taki sorunları derinleştiren, Kürdistan’ı işgal etmek isteyen Türk devleti ile anlaşmaları yerine, Irak’taki oluşumları tanımaları ve kabul etmeleri gerekir.

*Irak’taki sorunların çözülmesi için, öncelikle Irak’taki temel unsurlarla buluşmaları ve ulusal çerçevede çözümü geliştirmeleri gerekir.

*Bunun içinde Irak hükûmetinin Şengal halkından özür dilemesi ve bunun yanında da:

-Şengal’i özerk bir yapı olarak tanıması ve Ninova ovasını özer bir bölge olarak kabul etmesi.

-Şengal savunma gücünün tanınması ve Irak savunma ve güvenlik yasalarında resmiyet altına alınması.

-Türk askerlerinin bölgeden çıkarılması ve Irak’taki yerel güçlerin bölgelerine geçmesi.

-Amerika ve uluslararası güçlerin Irak’ı havadan koruması ve bu kapsamda Êzidî halkından özür dilenmesi ve bir açıklama yapılması.

Kürdistan Bölgesi Hükûmeti ve özellikle KDP için:

*Kürt halkının davasını görmesi ve ulusal birlik için pratik adımlar atması.

*İşgalci tüm ülkeler ile ilişkisini kesmesi. Kürdistan’ın dağılmasındaki rolünü görerek Kürt halkı ve özellikle de Êzidî halkından özür dilemesi.

*2003 yılında Kürdistan Bölgesi Parlamentosu'nda alınan 37 sayılı karara göre, Türk askerlerinin Kürdistan topraklarından çıkarılması kararının uygulanması.

*Irak Parlamentosu'nda tanındığı gibi Şengal katliamının jenosit olarak tanınması için çalışılması.

*Kürt sorununun demokratik çözümünün bu sorunun çözümünün bir parçası olması.