Hasta tutsaklar Çelebi ve Razmik'in durumu ağır

Ankara ve İstanbul'da hasta tutsaklar için yapılan açıklamalarda, Mehmet Ali Çelebi ile Duran Razmik’in durumlarının ağır olduğuna dikkat çekildi.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 358’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tedavi amaçlı Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen 70 yaşındaki Mehmet Ali Çelebi’nin sağlık durumunu aktardı.
Çelebi’nin avukatının 9 Temmuz’da yaptığı cezaevi ziyareti üzerine kendilerine aktardığı bilgileri paylaşan Çevirmen, “Yapılan görüşmede durumunun ağır olduğu gözlenmiştir. Mart ayının ilk haftasında mide ağrılarından dolayı cezaevi idaresine dilekçe yazarak revire çıkmak istediğini ifade etmiştir. İlerleyen günlerde ağzından kan gelmeye başlamış, acil servis ekipleri çağrılarak müdahale edilmiştir. Bir iki gün sonra tekrar aynı durum yaşanmış ve ekipler müdahale etmiş ve acil servis içindeki doktor tarafından da hastanede tedavisinin yapılması için sevki yazılmış ve kurum doktoruna iletilmiş, sevki yapılmadan önce tekrar ağzından kan gelmiş ve acil servis tarafından hastaneye götürülmüştür, tetkiklerde mide kanaması geçirdiği anlaşılmıştır” diye belitti.
Çelebi’nin her iki böbreğinin iflas ettiğini ve haftanın 3 günü diyalize girdiğini kaydeden Çevirmen, “Yüksek tansiyon hastalığı bulunmakta ve yakın zamanda felç geçirmiş; felçten kaynaklı sağ gözünü kapatamamakta, gözü sürekli açık kalmakta ve ayrıca konuşmakta güçlük çekmektedir. Gözleri iyi görmemekte, yazı dahi yazamamaktadır. Temel ihtiyaçları için dilekçe yazması gerektiğinde dahi yazamadığını, yürümekte güçlük çektiğini de ifade etmiştir. Ayrıca duymakta da zorluk yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.
Ankara’ya sevk edilen Çelebi’nin Dışkapı Hastanesi'ne götürüldüğünü dile getiren Çevirmen, “Burada belinden kan alınmış ve kendisine kanser olabileceği söylenmiş ancak biyopsi sonucu daha gelmemiştir" dedi.
Çelebi’nin dışarıda tedavilerinin yapılması, ailesinin yanında sağlıklı bir şekilde yaşamını geçirmesi için ilgili kurumlara çağrıda bulunan Çevirmen, Çelebi'nin infazının ertelenmesi gerektiğini söyledi.


İSTANBUL


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekilen “F Oturumu” eyleminin 486’ncı haftasında sanal medyadan açıklama yaptı. Bu haftaki açıklamada Maltepe L Tipi Cezaevi’nde tutulan 95 yaşındaki hasta tutsak Duran Razmik’in durumuna dikkat çekildi.
İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, ATK’nin yaşam haklarına ciddi tehdit olmaya devam ettiğini ifade etti. 95 yaşındaki Razmik’in 2014 yılında bu yanan felç olmasından kaynaklı tekerlekli sandalyeye bağlı yaşadığını belirten Yoleri, Razmik'in felcin yanı sıra, kalp hastalığı, diyabet, tiroid, astım, el ve ayaklarda uyuşma gibi sağlık sorunlarının da bulunduğunu tek başına ihtiyaçlarını karşıyalamamasına rağmen cezaevinde tutulduğunu söyledi.
Yoleri, “2 çocuğu ve eşini trafik kazasında kaybetmesinin ardından geçirdiği felç nedeni ile tekerlekli sandalyeye mecbur kalan ve 2 bakıcısının yardımı ile yaşamını sürdüren Duran Razmik, evine gasp ve hırsızlık için giren bir kişiyi vurması nedeniyle 2014 yılında tutuklanmış, önce Silivri sonra Metris R Tipi Hapishanesi’nde tutulmuştur. Yaşının ileri olması, sağlık durumu ve tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olması nedeniyle 2020 yılında imza atmak şartı ile serbest bırakılmıştır” dedi.
Razmik’in  6 Mayıs 2021 tarihinde infaz ertelemesi ile ilgili rapor almak için Adli Tıp Kurumu’na gittiğini ancak işlemlerin uzaması nedeniyle o gün imzaya yetişemediği aktaran Yoleri, bu nedenle tekrar tutuklandığı bilgisini paylaştı.
Yoleri, Razmik ve tüm hasta, yaşlı tutsakların serbest bırakılmasını istedi.