HDP: 14 Temmuz ruhu bugün de sürüyor

HDP MYK, 14 Temmuz Direnişini selamlayarak, "14 Temmuz ruhu ile darbeci zihniyet arasındaki amansız mücadele bugün de sürüyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 14 Temmuz Direnişi'nin yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bundan 39 yıl önce Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek öncülüğünde 12 Eylül darbeci zihniyetine karşı geliştirilen 14 Temmuz direnişi bugün de tarihsel etkilerini sürdürmektedir. Başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarına karşı zulüm ve işkenceyi olağan bir rejim haline getiren 12 Eylül uygulamalarına karşı geliştirilen 14 Temmuz 1982 Diyarbakır Cezaevi Direnişi, saldırı ne kadar büyük ve pervasız, saldırganlar ne kadar nobran ve “güçlü” olursa olsun toplumsal mücadele ve onun iradesi karşısında yenilmeye mahkum olduklarını kanıtlamıştır" denildi.

'DİRENİŞ BUGÜNLERE TAŞINDI'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
"12 Eylül darbesi belli bir zaman aralığında başlamış ya da sona ermiş bir darbe değildir; kendisini sistematik hale getiren öncesi ve sonrasıyla varlığını çeşitli düzeylerde sürdüren darbe mekaniğinin zirvesi ve onun en somut halidir. 12 Eylül’ün darbeci ruhu başta Diyarbakır olmak üzere en çok cezaevlerinde hissedilmiş ve hayata geçirilmiştir. Buna karşı direniş tarihinin en anlamlı, en görkemli direnişi de yine toplum öncülerinin doldurulduğu cezaevlerinden filizlenerek büyümüş ve bugüne kadar varlığını sürmüştür. 14 Temmuz direnişi, Dörtler, Mazlum Doğanlar ve demokratik siyaset alanında bedel ödeyen binlerce kişi bu direnişi sırtlamış ve bugünlere taşımıştır.

'DİRENİŞ İRADESİ KAZANACAK'

Bu tarihsel hesaplaşma bugün de her alanda etkisinden ve anlamından hiçbir şey kaybetmeden devam etmektedir. Bir yanda halk iradesine kayyum atayan, halkın seçilmiş temsilcilerini cezaevlerine koyan ve cezaevlerinden başlayarak toplumun tümüne tecridi dayatan bugünkü AKP-MHP darbeci zihniyeti; diğer yanda içeride ve dışarıda bu zihniyete karşı yürütülen kesintisiz mücadele vardır. Bugünkü darbeci zihniyete karşı en anlamlı direnişlerden biri de tıpkı 12 Eylül’de olduğu gibi cezaevlerinden yükselmektedir. Cezaevlerinden yapılan açıklamaya göre 230’uncu gününe giren açlık grevleri bugünden itibaren 15 günlük dönüşümlü süresiz eyleme dönüştürülecektir. Bir kez daha söylüyoruz: Açlık grevini sürdüren tutsakların talepleri meşru ve haklıdır, bizim de taleplerimizdir. 14 Temmuz direnişinde olduğu gibi bugün de darbecilere karşı direniş iradesi kazacaktır.
AKP’nin son dönemlerde gündeme getirdiği Diyarbakır Cezaevini kültür merkezine dönüştürme açıklamaları gerçeği ters yüz etmeye yöneliktir. Bu, teknik bir mesele değil köklü bir siyasal sorundur ve mutlak anlamda yüzleşmeyi gerektirir. 12 Eylül darbeci ruhunu taşıyan ve neredeyse bütün Türkiye’yi Diyarbakır Cezaevine dönüştüren bir iktidarın, Diyarbakır Cezaevini bir kültür merkezine dönüştürmesi onun darbeci gerçekliğini ortadan kaldırmaz.
Mücadelemiz Diyarbakır Cezaevi gerçeğiyle yüzleşme gerçekleşinceye ve darbeci zihniyet ilelebet yenilgiye uğratılıncaya kadar sürecektir. Türkiye demokrasi güçleri ve partimiz topluma karşı işlenen suçların açığa çıkmasını sağlayacak bir hakikatler komisyonu kurulmasını mutlaka sağlayacaktır."