HDP: İktidar Kuzey ve Doğu Suriye’de ağır savaş suçları işleniyor

HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de ağır savaş suçları işlediği tepkisinde bulunarak, uluslararası topluma çağrıda bulundu.

HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, özellikle işgal edilen Efrîn’de kısa bir süre önce mezarlık tahribatı ve 4 Ağustos günü Til Temir’de bir ailenin katledilmesine dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Geçtiğimiz günlerde Afrin’de bir mezarlıktan çıkarılan cenazeler kaçırılmıştı. Anadolu Ajansı bunu infaz edilenlerin konulduğu toplu bir mezar olarak propaganda ederken, yerel gruplar cenazelerin Afrin savunmasında hayatını kaybedenler olduğunu belirtmiş, uluslararası bağımsız kurumları durumu yerinde incelemeye davet etmişlerdi. Hayatını kaybedenlere ve cenazelere yönelik bu hakaretin ardından 2 Ağustos’ta Til Temir kırsalının bombalanması sonucu 2 sivil yaralandı. 4 Ağustos tarihinde ise yine aynı bölgede, Til Temir’e bağlı Sefawiyê köyüne yapılan tank saldırısında baba Zêdan Xelef El-İsa ile çocukları Ziyad, Mûne ve Hûda katledildi. Saldırı sonucu hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara da acil şifa diliyoruz.

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik askeri müdahalelerinde şimdiye kadar birçok sivil hayatını kaybetmiş, yüz binlercesi yaralanmış, binlerce sivil de yerinden edilmiştir. Uluslararası kurumların Kuzey ve Doğu Suriye’de ciddi savaş suçları işlemiş olabileceği iddiaları gündemde yerini korurken sivillere yönelik böylesi saldırıların tekrarlanması Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt düşmanlığı ve ağır savaş suçlarının devam edeceğini göstermektedir.

 

Bu sebeple hem Türkiye kamuoyunu hem de uluslararası kamuoyunu, Kuzey ve Doğu Suriye’de süren insanlık suçlarına karşı durmaya çağırıyoruz. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası kurumları, NATO ve Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de kontrolü altında bulunan bölgelerde Til Temir’de yaşanan son sivil katliam ile Afrin’de cenazelere yönelik saldırılarını yerinde incelemeye ve bu tür vahşetin tekrarlanmaması için rol ve sorumluluk almaya davet ediyoruz.”