HPG gerillası Çaçan Diyarbakır’da topraða verildi

HPG gerillası Çaçan Diyarbakır’da topraða verildi

Bitlis’in Norşin ilçesi Yayladere (Sêz) kırsalında 1 Ekim’de çıkan çatışmada yaşamını yitiren Serxwebun Amed kod adlı HPG gerillası Erdal Çaçan, Diyarbakır’da son yolculuðuna uðurlandı.

Çaçan'ın cenaze töreni için aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoðan, BDP Diyarbakır Ýl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, MEYA-DER, Barış Anneleri Ýnisiyatifi aktivistleri, BDP il ve ilçe yöneticilerinin de bulunduðu binlerce kişi Diyarbakır Yeniköy Mezarlıðı'nda bir araya geldi. Dini vecibeleri yerine getirildikten sonra PKK bayraðı ve çiçeklerle süslenen Çaçan'ın tabutunu omuzlara alan binlerce kişi yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte Çaçan'ın fotoðrafları taşınırken sık sık "Şehîd namirin", "PKK halktır halk burada", "Öcalan'sız dünyayı başınıza yıkarız", "PKK intikam" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca yüzleri puşili gençler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK ve KCK bayraklarını askeri yürüyüşle ve marşlar söyleyerek taşıdı. 70 yaşını aşkın bir kadının da gençlere eşlik etti.

Çaçan'ın cenazesi "Şehîd namirin" sloganlarıyla topraða verildi. Cenazenin topraða verilmesi ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Ardından BDP Diyarbakır Ýl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt bir konuşma yaptı. Zümrüt, Kürt halkının 30 yılı aşkın bir süredir özgür bir yaşam adına birçok bedel ödediðini belirterek, "Kürt halkı halen bu bedeli ödemeye devam ediyor. Ýçinde bulunduðumuz süreç gösteriyor ki AKP hükümeti çözüm olarak katliam politikalarını ortaya koymuştur. Bugün Amed halkı 2 yiðit evladını topraða verdi. Bu AKP hükümetinin çözüm politikalarının parçasıdır" şeklinde konuştu.

Zümrüt, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine de dikkat çekerek, "59 gündür tutsaklar cezaevlerinde bir direniş geliştirmişlerdir. Kürt halkı daðda, cezaevinde ve alanlarda direnişini sürdürüyor. Halk olarak sahip olması gereken hakları alıncaya kadar da bu direniş devam edecektir. Bu açlık grevinde temel iki talep vardır. Bu talepler Kürt halkının da talepleridir. Ama halen AKP hükümeti ve devlet bu talepleri görmezden gelmektedir. Savaşta ısrar etmektedir. Politikalarını savaşı esas alarak hayata geçirmektedir. Biz de diyoruz ki siz savaşta ısrar ederseniz bizler de direnişte ısrar edeceðiz" dedi. Cenaze töreni boyunca helikopterlerin mezarlık üzerinden uçuş yapması dikkat çekti.

Çaçan'ın taziyeleri Diclekent'teki Şeklat Yas Evi'nde kabul edilecek.