Irak Sosyal Forumu’nda Türkiye ve İran eleştirildi
Irak Sosyal Forumu’nda Türkiye ve İran eleştirildi
Irak Sosyal Forumu’nda Türkiye ve İran eleştirildi
1. Irak Sosyal Forumu başkent Bağdat’ta gerçekleştirildi. Kürt sivil toplum kuruluşların da katıldığı forumda başta Ilısu Barajı projesi olmak üzere kurdukları barajlar nedeniyle Dicle nehrinin kalite ve miktarındaki düşüşe neden olan Türkiye ve İran eleştirildi.
26-28 Eylül tarihleri arasında Bağdat'ta birinci Irak Sosyal Forumu (ISF) gerçekleştirildi. Çok sayıda Iraklı sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından uzun süredir hazırlığı yapılan ISF, yıllardır yoğun şiddet olaylarına neden olan Irak'ın başkentinde sorunsuz şekilde yapıldı.
Arap, Kürt ve Irak’taki diğer halkların STK'ları “Başka bir Irak mümkün” sloganıyla ISF için Bağdat kültür merkezi ve eski Osmanlı kışlasında biraraya geldi. 2000 kişinin katıldığı forum büyük güvenlik önlemleri altında yapılmasından dolayı birçok sınırlamalarla karşılaştı. Örneğin bütün etkinlikler saat 15'de bitirildi, girişlere aramalardan sonra izin verildi ve Irak'ın bazı bölgelerindeki (Basra veya Güney Kürdistan) STK'lar katılamadı.
Fakat buna rağmen çok sayıda genç insanın ve değişik alanlarda çalışan STK'ların katılımı göze çarptı. Onlarca etkinlikte ve standlarda en çok ele alınan konu şiddetti. Ayrıca yoksulluk, kadın ve çocuk hakları, ekolojik yıkım ile değişik kültürlerin durumları ele alındı.
Birkaç Kürt STK'sı yer alsa da foruma Kürtlerin genel katılımı zayıf kaldı. Bunun hem merkezi Irak hükümeti tarafından uygulanan vize, Bağdat'ta süren şiddetin etkisi ve Güney Kürdistan seçimleri hem de Kürt STK'ların önemli bir kısmının Irak'a olan ilgisizliğinin neden olduğu belirtildi.
‘DİCLE NEHRİ BÖLGE İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP’
ISF'de ön planda olan konulardan biri de Dicle nehriydi. Başta Ilısu Barajı Projesi olmak üzere Türkiye ve İran tarafından kurulan barajların Dicle nehrinin kalite ve miktarındaki düşüşe neden olması eleştirildi. Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi adına katılan Ercan Ayboğa Dicle nehrinin iki tarafında da Ilısu ve diğer barajlar ekolojik, sosyal ve kültürel yıkım getireceğini dikkat çekerek buna karşı verilen mücadeleyi anlattı.
Ortak stratejilerin tartışıldığı toplantılarda halkların kardeşliği vurgusu yapılarak Dicle nehri olmadan Orta ve Aşağı Mezopotamya'da hiçbir yaşamın mümkün olmayacağı belirtildi. ISF'nın açılış ve kapanış etkinliğinde konuşan Ayboğa, Diyarbakır merkezli Mezopotamya Sosyal Forumun ISF ile forumun ortak çalışması istediğini aktardı. Öneriye sıcak bakan Forum üyeleri, aynı su havzasını paylaşan ve bir suni sınır tarafından ayrılan halkların birlikteliğini önemli olduğu vurguladı.