Kadıköy Demokrasi Güçleri Ermeni Kilisesi’ne yapılan saldırıyı protesto etti

Surp Takavor Ermeni Kilisesi'ne yönelik saldırıyı protesto eden Kadıköy Demokrasi Güçleri “Bu provokatör güruhun suçu Kadıköy’ün aydınlık yüzüne yapışmayacaktır” mesajı verdi.

Kadıköy Demokrasi Güçleri, Surp Takavor Ermeni Kilisesi'ne yönelik saygısızlık ve saldırıyı Khalkedon Meydanı'nda protesto etti. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “Kadıköy’de değerlerimize saldırılmasına izin vermeyeceğiz” pankartı açıldı, “Karanlığa geçit vermeyeceğiz”, “Yaşasın hakların kardeşliği” sloganları atıldı.

BU SAYGIZLIĞI KABUL ETMEYECEĞİZ

Eylemde Kadıköy Demokrasi Güçleri’nden ilk konuşmayı yapan Koray Türkay, Kadıköy’ün çok kültürlü, çok dilliliği içine sindirmiş saygı ve sevgi çerçevesinde yaşanan bir yer olduğunu ifade etti. İktidarın uzun bir süredir kendi iktidarı için hakları birbirine düşman kılma siyasetini sürdürdüğünü hatırlatan Türkay, “Ama bizler, bu ötekileştirme ve düşmanlaştırma siyasetine karşı bir arada ve çok kültürlü yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki bu topraklar ne tek adama, ne tek dine ne de tek dile sığar. Bu toprakların tarihi birçok kültüre, dine, dile ev sahipliği yapmıştır. Tarihi yok etmeye çalışanlar karşı biz tarihin hakikatiyle bugün buradayız. Surp Takavor Ermeni Kilisesi'ne yapılan bu saygısızlığı asla kabul etmiyoruz ve çok kültürlülüğe sahip çıkacağız” dedi.

SALDIRI VATAVAR BAYRAMI GÜNÜ YAŞANDI

Konuşmanın ardından Kadıköy Demokrasi Güçleri adına açıklamayı Rahim Noz okudu. Yüzlerce yıldır farklı dillerin, farklı inançların barış içinde bir arada yaşadığı örnek bir semt olan Kadıköy yeni bir provokasyonla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Noz, 2013 yılından bu yana Kadıköy'ün özgürlük alanlarına yönelik çeşitli saldırılar gerçekleştiğini ve emniyet güçlerinin bu saldırılara yol verme tavrının ise bu pervasız saygısızlıklarının farklı gruplar tarafından gerçekleştirilme iklimini yarattığını belirtti. En son 11 Temmuz 2021 gecesi Surp Takavor Ermeni Kilisesi’nin avlu duvarı girişi üstünde dans eden ve onlara destek verip katılan 15-20 kişilik grubun provokatif tahriklerine tanık olunduğunu hatırlatan Noz, üstelik bu çirkin saldırının tam da Ermeni yurttaşlarımızın Vartavar Bayramı olduğu gün gerçekleştiğine işaret etti.

‘KUTUPLAŞTIRICI POLİTİKAYA KARŞI ISRARLA BARIŞI SAVUNACAĞIZ’

Bunların kendiliğinden oluşan olaylar olmadığını bildiklerini vurgulayan Noz, her zaman polisin bulunduğu ve en küçük demokratik hakkını kullanmak isteyen muhalif kesimlerin ters kelepçeyle gözaltına alındığı bu meydanda bu çirkin saldırının saatlerce sürdüğüne dikkat çekti. “Bu çirkin saldırıya göz yumanlar suç ortağıdır” diyen Noz, “Kadıköy halkı bu suçu işleyenlerin ve bu suça göz yumarak ortak olanların karşısındadır. Bu provokatör güruhun suçu Kadıköy’ün aydınlık yüzüne yapışmayacaktır. Kadıköy halkı; halkların kardeşçe ve eşitçe bir arada yaşamasını savunmaya devam edecektir. İktidarın kutuplaştırıcı politikası karşısında, ısrarla barış, eşitlik ve kardeşliğin türkülerini söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu.