KESK’liler birçok kentte ‘insanca ücret’ talep etti

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı kamu emekçileri, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesi sokaklara çıkarak hükümete seslendi.

Yaklaşık 5.5 milyon kişiyi ilgilendiren 2021-2022 dönemi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin 2 Ağustos’ta başlaması bekleniyor.

 Görüşmelerde kamu görevlilerinin iki yıllık zam oranı belirlenecek. KESK, 6'ncı dönem TİS süreci öncesinde hükümete önüne bırakacakları tekliflerini 6 ana başlıkta topladı.

Bunların başında en düşük kamu emekçisi maaşının asgari geçim indirimi hariç 5 bin 219 TL'ye yükseltilmesi yer alıyor.

Kamu emekçileri bir çok kentte sokaklara çıkarak, “İnsanca yaşamaya yetecek bir maaş istiyoruz” diyerek hükümete seslendi.

ANKARA

KESK’liler Ankara’da da Eğitim Sen 5 Nolu Şube binası önünde bir araya geldi. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sacit Ünalmış, “Asgari ücretli, emekli, kamu emekçisi ve dar gelirli olan tüm kesimler günden güne hızla eriyen ücretleriyle, satın alma güçlerindeki ağır kayıplarla gündelik yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. İşsizlik, geçim derdi ve düşük ücretler artık hayatların sönmesine, ailelerin dağılmasına, çocukların çalışmak zorunda kalmasına neden oluyor” dedi.

Ünalmış, TÜİK’in verilerinin de gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Sendikalı ya da sendikasız, 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon emeklinin iradesi ve ihtiyaçları yok sayılıyor” vurgusunda bulundu.

Ünalmış, “Sendikasız, tüm kamu emekçileri ‘artık yeter’ demeli ve bu gidişe bir son vermelidir” diye noktaladı.

MERSİN

KESK Mersin Şubeler Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri de bu eyleme destek verdi.

KESK Dönem Sözcüsü, Tüm-Bel Sen Mersin Şube Başkanı Mustafa Özbay, “Yaşamlarımız, ekonomik müjdelerinizden, reform paketlerinizden, çılgın projelerinizden ve doymak bilmeyen sermayedarlarınızdan daha az kıymetli değildir” dedi.

VAN

Van’da KESK sendika binasında açıklama yapıldı. Dönem Sözcüsü olan Haber-Sen Şube Başkanı Hamit Aker, “Haziran ayı resmi enflasyon oranı üzerinden verilen zam daha maaşlara yansımadan, Temmuz ayından geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15, konutlarda kullanılan doğalgaza ise yüzde 12 zam yapılıyor” dedi.

Aker,  “Siyasi iktidarın kaşıkla verdiğini kepçeyle alma politikası yıllara kıyaslandığında ise kaşığın giderek küçüldüğü, kepçenin ise devasa boyutlara ulaştığı herkes tarafından çok iyi biliniyor” diye ekledi.

URFA

KESK Urfa Şubeler Platformu üyeleri de kent merkezinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya geldi.

HDP Urfa İl Eşbaşkanları Ziya Çalışkan ile Çiğdem Karakeçili'nin de katıldığı açıklamada Haber Sen İl Yemsilcisi İbrahim Halil Doğan bir konuşma yaptı.

Bu gidişata “dur” demeye çağıran KESK'liler hükümete yönelik taleplerini şöyle sıraladı:

* En düşük kamu maaşı; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

* Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır.

* Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınmalı, söz konusu temel ihtiyaçlara zam yapılmamalıdır.

* Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmelidir.

* Sadece geçtiğimiz yılın kapılarını telafi etmek için maaşlarımız 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen bin TL artırılmalıdır.

* Yıllardır yandaş konfederasyonla yapılan satış sözleşmelerine son verilmeli, uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan grev hakkımız engellenmemeli, derhal grevli özgür toplu sözleşme mekanizması kurulmalı, bunun için 4688 sayılı yasa baştan sona yeniden düzenlenmelidir.”