Kürdistan Hukukçular Konferansı 2. gününde

Kürdistan Hukukçular Konferansı 2. gününde

Kuzey Kürdistan Hukukçular Konferansı 2. gününde devam ediyor. Konferansın sonuç bildirgesi önümüzdeki saatlerde açıklanacak. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Hukuk Komisyonu tarafından bölge hukukçularının katılımıyla ilk defa gerçekleştirilen Kuzey Kürdistan Hukukçular Konferansı, ikinci gününde Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi'nde devam ediyor. Konferansın sonuç bildirgesinin ilerleyen saatlerde açıklanması beklenirken, konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek amacıyla bir komisyonun oluşturulması şeklinde bir kararın alınacağı belirtiliyor. 

Konferansın bugünkü oturumunda  'Kürdistan toplumunun ve kurumlarının ulusal ve uluslararası düzeyde kriminalize ve terörize edilmesine karşı mücadele, yol ve yöntemlerini açığa çıkarma", "Çözüm sürecinin muhatabı olan Sayın Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklara karşı uygulanan hukuksuzluklarla mücadele yöntemlerini belirlemek" konuları masaya yatırıldı. 

Basına kapalı devam eden konferansa DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP'li milletvekilleri Ayla Akat Ata, Hasip Kaplan, Sırrı Sakık, Erol Dora, Amed, Mardin, Batman, Urfa ve birçok ilin baro başkanları ile 300'ü aşkın konferans delegesi avukat katıldı. Moderatörlüğü'nü BDP Batman Milletvekili Avukat Ayla Akat Ata ve MAZLUM-DER Genel Yürütme Kurulu Üyesi Av. Selahattin Çoban'ın yaptığı "'Kürdistan toplumunun ve kurumlarının ulusal ve uluslararası düzeyde kriminalize ve terörize edilmesine karşı mücadele, yol ve yöntemlerini açığa çıkarma" konulu panelde Av. Elif Tirenç İpek Ulaş ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi görüşlerini dile getirdi. Verilen aranın ardından moderatörlüğünü Şırnak Baro Başkanı Av. Nuşirevan Elçi ve Av. Sebahat Gençtarih'in "Çözüm sürecinin muhatabı olan Sayın Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklara karşı uygulanan hukuksuzluklarla mücadele yöntemlerini belirlemek" konulu panelde Asrın Hukuk Bürosu Avukatlarından Cengiz Yürekli görüşlerini dile getirdi. Rojava'dan konferansa katılmak için gelen 3 kişilik hukuk komitesi üyesi de katılımcılarla deneyimlerini paylaştı. 

"Kuzey Kürdistan hukukçularının örgütlenme sorunu, deneyimlerin paylaşılması ve çözüm mekanizmaları" konulu panel gerçekleştirildikten sonra konferansın sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılacak.