Sol Parti İsveç’in barış sürecine katkıda bulunmasını istiyor

Sol Parti İsveç’in barış sürecine katkıda bulunmasını istiyor

İsveç Sol Parti, Parlamentoya bir önerge vererek Türkiye’de PKK ile Türk Hükümeti arasında yürütülen barış görüşmelerinin başarıya ulaşması için İsveç Hükümeti’nin devreye girmesini istedi.

Türk Hükümeti’yle PKK arasında başlatılan barış görüşmelerinin Türkiye’de yeni olanakların penceresini açtığını belirtilen önergede, ülkenin demokratikleşmesini sağlayacak reformların yaşama geçirilmesi için dış dünyanının sürece destek vermesinin barış sürecinin başarıya ulaşması için tayin edeci bir önemi olduğunu vurgulanıyor.

Sol Parti Başkanı Jonas Sjöstedt, Dış Politika Sözcüsü Hans Linde ve dört milletvekilinin imzasının yer aldığı önergede, Türkiye’deki gelişmelerin büyük ölçüde ülkenin karmaşık ve kanlı geçmişinin rengini taşıdığı, Kürtlere yönelik kapsamlı baskıların, 1960, 1971, 1980 yıllarında askeri darbelerin, 1915 yılında Ermeni, Asuri-Süryani-Kaldeni ve Pontuslara yönelik 1915 yılındaki soykırımının modern Türkiye’nin üzerinde hala uzun gölgeler bıraktığı belirtiliyor.

Türkiye’deki gelişmelerin parçalı ve çelişkili olduğu belirtilen önergede bu çelişkilere şu cümlelerle dikkat çekiliyor.

“Askerlerin yetkisi sınrlandırıldı, bazı Tv ve radyo kanallarının Kürtçe yayım yapmasına izin verildi. Türkiye kadın ve eşcinsellerin haklarının geliştirilmesinde bölgedeki ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Aynı zamanda hiç bir suç işlemedikleri halde sadece düşüncelerini açıkladıkları için aktivistler, avukatlar, gazateciler ve yazarlar aleyhinde davalar açılıyor.”

Hakkında dava açılan insan hakları savunucuları arasında Muharrem Erbey’in de bulunduğu belirtilen önergede, Erbey’in İsveç Parlamentosunda Türkiye’de insan hakları ihlallerini konu alan bir konuşmasından ötürü yargılandığına dikkat çekiliyor.

“Kürtler ve öteki etnik ve dini azınlıklar Türkiye’de hala kültürlerini geliştirme, dini vecibelerini yerine getirme ve dillerini kullanmakta sınırlı imkanlara sahip. Hükümet son yıllarda kürtaj hakkını sınırlamayı amaçlayan yasa tasarısı hazırladı. Sendika aktivistleri hala sendikal çalışmalarından ötürü kovuşturuluyor. Eşcinsellere yönelik nefret suçları devam ediyor” denilen önergede gezi eylemlerinin Recep Tayyip Erdoğan hükümeti’ne karşı ülke çapında bir hoşnutsuzluk olduğunu gösterdiği belirtiliyor.

PKK ile Türk Hükümeti arasında süren görüşmelerin merkezinde yeni yapılacak anayasanın bulunduğunu belirten Sol Parti yetkilileri, mevcut anayasanın pek çok kişi tarafından otoriter bir rejimden hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygının damgasını vurduğu gerçek bir demokrasiye geçişin önünde engel olarak görüldüğünü belirtiliyorlar.

Türkiye’nin ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan tüm yasaları kaldırması, azınlıkların haklarını güvence altına alacak radikal reformlar yapmasını talep ettikten sonra “Azınlıklara yönelik dil ve kültürel ayrımcılık yasaklanmalıdır. Yeni Anayasa askerlerin sivil kontrol altında olacağını garanti altına almalıdır” diyorlar.