Taliban: Türkiye işgale devam ederse tavır alacağız

Talibanlar, Türk devletinin Afganistan’da asker bulundurma kararına tepki göstererek, Ankara “işgale devam ederse tavır alacakları” uyarısında bulundu.

Talibanların resmi basın sözcüsü Zabiullah Mucahid, Twitter üzerinde 8 maddelik bir bildiri yayınladı.

Bildiride, Türk devletinin ABD ile görüşme ardından Kabil havaalanını koruma adı altında askeri birlikler bulundurma kararına tepki gösterildi.

“İşgalin genişletilmesi, ülkemizde Türk yetkililere karşı kin ve düşmanlık duyguları uyandıracak ve ikili ilişkilere zarar verecektir” denilen bildiride, “Türk liderliğinin kararı yerinde değildir, egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün ihlalidir ve ulusal çıkarlarımıza aykırıdır. Afganistan İslam Emirliği, Türk ve Afgan milletleri arasında sorunlara yol açacağı için bu kararı en güçlü şekilde kınıyor ve Türk yetkilileri, geri adım atmaya çağırıyor” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, “Hangi bahaneyle olursa olsun yabancı kuvvetlerin yurdumuzda kalmasını işgal olarak kabul ediyoruz ve işgalcilere 2001 yılında bin beş yüz seçkin âlim tarafından verilen fetvaya göre muamele edilecektir” vurgusu yapıldı.

Bildirinin son iki maddesinde şu ifadeler dikkat çekti:

Bir süredir bir Türk yetkiliyle temas halindeydik ve onayımız olmadan böyle tek taraflı bir karar almayacaklarına dair bize güvence verdikleri birçok toplantı yaptık. Verdikleri mevcut karar, kendi sözleşmelerinin ihlalidir.

Türk yetkililer kararlarını bir kez daha gözden geçirip ülkemizin işgaline devam ederse, İslam Emirliği ve Afgan milleti dini, vicdani ve vatani görevi gereği yirmi yıllık işgale karşı olduğu gibi onlara karşı da tavır alacaktır. Bu durumda, tüm sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür uygunsuz kararlar verenlerin omuzlarına yüklenecektir.”

BBC’ye açıklamada bulunan Taliban sözcülerinden Süheyl Şahin, 29 Şubat 2020’de Doha’da ABD ile imzalanan anlaşma uyarınca tüm yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini belirtti.

Şahin, “Tüm yabancı güçler, danışmanlar ve eğitmenler ülkeden çekilmeli. Türkiye büyük bir Müslüman ülke ve Afganistan ile tarihi ilişkileri var. Gelecekte ülkemizde İslam devletinin kurulmasının ardından güçlü ve olumlu ilişkilere sahip olmayı umuyoruz” dedi.