Tutsak yakınları Türk Adalet Bakanı’na tecridi anlattı

Türk Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşen tutsak yakınları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi gündeme getirdi. Tecridi inkar eden Tunç’a raporlar sunuldu.

Tutsak yakınları ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekilli Newroz Uysal, Dilan Kunt, Türk Adalet Bakanlığı’nda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü.

Bayramdan önce İnsan Hakları İnceleme Komisyonu (İHİK) toplantısı öncesi tutsak yakınları ile görüşen Tunç, talepleri almak üzere bugüne randevu verdi.

GÖRÜŞMENİN TEK MADDESİ: ABDULLAH ÖCALAN

Tutsak yakınları, görüşmede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride ve tutsakların başlattığı boykot eylemlerini anlattı. Tutsakların yaşadığı sorunların İmralı’da tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritten kaynaklandığını ifade eden tutsak yakınları, bunun yanı sıra Abdullah Öcalan’dan 40 aydır haber alınamadığını ve bu durumun hukuki olmadığını söyledi.

BAKAN, TECRİDİ YİNE İNKAR ETTİ

Ancak bakan Tunç, tecridin olmadığını iddia etti. Tecridi ısrarla anlatan tutsak yakınlarını ise susturmaya çalıştı. Ancak tutsak yakınları, tecrit kalkana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti. 

TECRİDİ ORTAYA KOYAN RAPORLAR VERİLDİ 

DEM Parti milletvekilleri ise tecridin CPT raporlarında tespitli olduğunu ve Birleşmiş Milletler’in aldığı tedbir kararını Türk Adalet Bakanı’na hatırlattı.

Milletvekilleri, Asrın Hukuk Bürosu’nun yaşanan tecrit ve Abdullah Öcalan ile ilgili gelişmelerin yer aldığı 2023 raporunu da bakana verdi. Vekiller ayrıca İdare ve Gözlem Kurullarının tutsakları tahliye etmemesine dair aldığı kararları, yaşanan sağlık sorunları ve pek çok sorunu da içeren çeşitli raporlar da bakana verdi.