‘Tutsaklar tüm haklarından mahrum’

Van Barosu Cezaevleri Komisyonu Koordinatörü Abdülkadir Kutevi, açlık grevlerinin ardından siyasi tutsakların bütün hukuki haklarından mahrum bırakıldığını söyledi.

Avukat Abdülkadir Kutevi, siyasi tutsaklara yönelik uygulamaların daha sert bir hal aldığını belirterek, olabilecek olumsuzluklardan hükümetin sorumlu olacağını vurguladı.

Van Barosu Cezaevleri Komisyonu Koordinatörü Abdülkadir Kutevi, tecrit, açlık grevi ve siyasi tutsaklara yönelik baskılarla ilgili ANF’ye konuştu.

Cezaevlerinde hak ihlalleri ve tecridin kaldırılmasına karşı yapılan açlık grevlerine ilişkin Adalet Bakanlığı ve Türkiye kamuoyundan bir cevap alınamadığına dikkat çeken Kutevi, “Bizim kaygımız açlık grevlerinin ölüm orucuna dönüşmesidir. Ölüm orucuna dönüşmesi anayasa ile güvence altına alınan yaşam hakkının ihlalidir. Bunun sorumlusu iktidar ve destekleyicileri olacaktır. Hukuki ve yasal taleplerin karşılanması bir zorunluluktur. Adalet Bakanlığı bunu görmelidir” dedi.

Özellikle salgın ve yeni infaz kanunuyla beraber siyasi tutsaklara yönelik uygulamaların daha sert bir hal aldığını kaydeden Av. Kutevi, şunları ifade etti: “Ailelerle görüşme, avukatlarla görüşme, sağlığa erişim ve en önemlisi de idari gözlem kararıyla beraber cezası ve infazı tamamlanan tutsaklar bir yıl fazla cezaevinde bırakılıyor. Bununla ilgili Türkiye’de AYM’ye başvurular artmıştır. Bu çerçevede tecrit ve hak ihlallerinin kalkması için yapılan açlık grevlerini son bulması bakımından yetkililerin ciddi bir adım atması gerekmektedir. Açlık grevleri toplumsal bellekte ağır tahribata yol açmakta ve toplumsal barışa zarar vermektedir. Bir an önce tecridin son bulmasını talep ediyoruz.”