Uzun tutuklulukta ısrar!
Uzun tutuklulukta ısrar!
Uzun tutuklulukta ısrar!
Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu yargılama ile ilgili kararını tanımayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 sosyalisti hala tahliye etmedi. 24 Eylül'de görülecek duruşmada Mahkeme’nin karar vermesi bekleniyor.
Anayasa Mahkemesi, siyasi yargılamalarda tutukluluk süresini 10 yıl olarak tanımlayan düzenlemeyi iptal etti. Bu durumda, uzun süredir tutuklu yargılanan birçok kişinin serbest bırakılması gerekiyor. Ancak mahkemeler, tahliye kararları vermediği gibi, yargılama sürecini hızlandırarak, ağır cezalar verme amacında.
Kamuoyunda "Gaye Davası" olarak bilinen sosyalistlerin "MLKP üye ve yöneticisi oldukları" iddiasıyla yargılandığı davada da benzer süreç işletiliyor. Avukatların, Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu yasal düzenlemeyi bozan kararının ardından tahliye için yaptığı başvuru kabul edilmedi.
7 yılı aşkın bir süredir tutuklu yargılanan sosyalistleri tahliye etmeyen İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Eylül günü görülecek davada karar verecek.
14 AY SONRA İLK DURUŞMALARINA ÇIKTILAR
10 Eylül 2006 tarihinde sosyalistleri hedef alan ve dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından "Gaye Operasyonu" adı verilen operasyonda 26 sosyalist gözaltına alınarak tutuklandı.
Atılım Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni İbrahim Çiçek, Genel Yayın Koordinatörü Sedat Şenoğlu ile Özgür Radyo'nun eski Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğdu'nun da bulunduğu sosyalistler, 14 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktı.
TUTUKLULUK SÜRELERİ 7 YILI GEÇTİ
7 yıldır devam eden yargılama sırasında 17 sosyalist tahliye edildi. Ancak, 9 sosyalist hala tutuklu olarak yargılanıyor.
Anayasa Mahkemesi'nin siyasi yargılamalarda tutuklu yargılama süresini 10 yıl olarak tanımlayan yasal düzenlemeyi iptal etmesinin ardından, davanın avukatları, 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, tahliye talebinde bulundu.
Ancak mahkeme, "atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosyada mevcut delillerin niteliği, eylemlerin yoğunluğu, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde anayasanın 13. maddesinde yer alan ölçülülük ilkesi gereği adli kontrolün yetersiz kalacağı, verilmesi muhtemel cezanın miktarı gereği kaçma şüphesinin var sayıldığı" gerekçeleriyle tahliye talebini kabul etmedi.
'MASUMİYET KARİNESİNE AYKIRI'
Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye talebine ret kararına "Kişinin alması muhtemel ceza tutuklama ya da devamı gerekçesi yapılamaz" diyerek tepki gösterdi.
Bunun ceza hukukunun temel ilkesi olan “masumiyet karinesi”ne aykırı olduğunun altını çizen Uçar, "Müvekkillerim açısından tutukluluk süresi 7 yılı aşmış durumda. Masumiyet karinesi çoktan ihlal edilmiş” dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğünü bir yıl ertelemesinin de hukuka aykırı olduğunu belirten Avukat Sezin Uçar, "Temel hak ve özgürlükleri doğrudan ilgilendiren hükümler derhal uygulanmalı" diye konuştu.
ANAYASA MAHKEMESİ NE DEMİŞTİ?
Anayasa Mahkemesi; 6352 Sayılı Kanun'un bazı hükümlerinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptali talebini incelemiş ve Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesinin 5. fıkrası ile tutukluluk sürelerini iki katına çıkaran hükmünü, ölçüsüz bulmuştu. Masumiyet/suçsuzluk karinesi ile yargılanan kişinin uzun süre tutuklu kalmasının cezalandırma anlamına geleceğini belirterek, düzenlemeyi iptal etmişti. Ancak iptal kararının yürürlük süresini 1 yıl sonrasına bıraktı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya 24 Eylül'de devam edecek. Bu duruşmada karar çıkması bekleniyor.
13 KİŞİ HAKKINDA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEMİ
Savcı, 13 sosyalist hakkında "Anayasayı ihlal etmek" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis, diğer sosyalistler hakkında da 7 yıl 6 ay ile 45 yıl arasında hapis cezası istemişti.