9 yaşındaki kızını yaşlı adama sattı

Afgan aileler, yoksulluk ve kıtlık tüm ülkeye yayılırken kız çocuklarını yetişkin erkeklerle “evlilik” adı altında satıyor. Afgan baba, ailesi yemek yiyebilsin diye 9 yaşındaki kızını yaşlı adama sattı.

Afganistan’ın ekonomisi Taliban rejimi altında çöktü ve yardım en uzak ve yoksul bölgelere ulaşmıyor, bu da aşağılık ticareti körüklüyor.

9 yaşındaki Parwana Malik, 55 yaşındaki bir adama yaklaşık 1.600 İngiliz Sterlini, koyun ve arazi karşılığında satıldı.

Çocuğun yaşlı bir adama teslim edilmesinin korkunç görüntüleri kameralara yansıdı.

Ailesi, düşünülemez olana zorlanan yoksul ailelerin kötü durumunu vurgulamak için bu işlemin filme alınmasına izin verdiği belirtiliyor.

Parwana, CNN’e okula gitmeyi ve öğretmen olmayı hayal ettiğini, ancak bunun yerine ailesinden uzaklaştırıldığını söylüyor.

Babası Malik anlaşmayı tamamlarken alıcıya yalvarıyor: “Lütfen ona iyi bakın, artık ondan siz sorumlusunuz, lütfen onu dövmeyin'.

Qorban olarak tanımlanan alıcı ise, zaten bir eşi olduğunu ve Parwana'nın evinde 'çalışacağını', 'nazik davranacağını' ve 'ailenin bir üyesi gibi davranacağını' söylese de, Parwana’nın babasına, “Kızın parasını ben ödüyorum. Onunla ne yaptığım seni ilgilendirmez… bu benim işim” dediğini aktardı.

Alıcı yaşlı adam çocuğun annesinin yardımıyla Parwana’yı dışarı çıkarırken, gitmemekte ayak direttiği görülüyor.

Parwana’nın 8 kişiden oluşan ailesi, son dört yıldır yerinden edilenler için hazırlanan bir kampta yaşıyor. Babası Abdul Malik, insani yardım maaşlarıyla yetersiz de olsa geçindiğini, ancak Taliban'ın iktidarı devralmasından bu yana yardımın kesildiğini, ailenin hiçbir şeyi olmadığını söylüyor. 12 yaşındaki kızını da birkaç ay önce sattığını söylüyor.

Başka bir baba ise, ailenin açlıktan ölmesini durdurmak için dört ve dokuz yaşındaki kızlarını yaklaşık 800 sterline satmaya hazır olduğunu söylüyor. 

BM geçen hafta Afganların bir “yoksulluk tsunamisi” ile karşı karşıya olduğunu ve Taliban’ın devralmasından sonra açlık ve felaketten kurtulmak için ayda 200 milyon dolarlık yardıma ihtiyaçları olduğunu söylemişti.  

Kuraklık, savaş, Covid salgını ve şimdi de Afgan ekonomisinin çöküşü, milyonlarca Afgan'ı umutsuz bir yoksulluğa itti ve birçoğunun bu kış açlıkla karşı karşıya kalacağına dair korkular var.

Tüm bunların bedeli ise kadınlara ve kız çocuklarına ödettiriliyor.