Çetin’e işkenceye Van’dan tepki

Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve TJA Üyesi Sevil Rojbin Çetin’e işkence yapılması, bir dönem belediye eşbaşkanlığını yaptığı Van’da tepki topladı.

Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) Üyesi Rojbin Sevil Çetin’e yapılan işkenceye tepkiler gelmeye devam ediyor. Bölgede bulunan siyasetçiler, hukukçular ve sivil toplum örgütleri temsilcileri sert tepki gösterdi.

Edremit Belediye Eşbaşkanı Medeni Özer, Türk iktidarlarının Kürtlerin diline, kimliğine, varlığına ve değerlerine karşı sistematik baskısına işaret ederek, Çetin’e işkencenin de bu kapsamda olduğunu söyledi. Artık Kürtlere zulmetmenin neredeyse Türkiye’de kahramanlık unvanıyla ödüllendirildiğini kaydeden Özer, şunları ifade etti: “İktidarlar, Kürtlere zulümle varlıklarını sürdürmeye çalışıyor. Kürt kadınına yapılan işkenceler, bilinçli ve sistematik bir politikanın ürünüdür. Çetin’e yapılan işkenceyi şiddete kınıyorum.”

HERKES İŞKENCEYE UĞRAYABİLİR’

HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik, dünyanın gözü önünde Rojbin Çetin’e işkence yapıldığını belirterek, Türkiye’de işkence AKP’nin eliyle normal hale geldiğini ifade etti. Normalde savcıların harekete geçmesi ve işkencecilerin görevden alınması gerektiğini kaydeden Eksik, “Türkiye, artık demokrasi değil. Hukuk artık işletilmiyor. Bundan sonra herkes işkenceye uğrayabilir. Çetin’e yapılanlar ile insanlık onuru ayaklar altına alındı. Kesinlikle üstünün örtülmesine müsaade etmeyeceğiz. İşkence suçu zaman aşımına uğramaz. Bu işkenceyi yapanlar, eninde sonunda hukuk önünde hesap verecekler.”

İŞKENCEYİ YAPANLAR HESAP VERMELİ

Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, işkencenin insanlık suçu olduğunu belirterek, özellikle de bir kadına böyle bir işkence şeklinin yapılması tam bir vahşet olduğunu söyledi. Kalçık, “Bu işkenceyi yapanlar en kısa sürede hukuk önünde gereken en ağır cezaları almalıdır” dedi.

SIFIR TOLERANSTAN SİSTEMATİK İŞKENCEYE

Avukat Cemal Demir, AKP iktidarının “İşkenceye sıfır tolerans” vaadini hatırlatarak, şunları kaydetti: “Ne var ki verilen sözlerin tamamı kağıt üzerinde kaldı. Hiçbir düzenleme ve açıklama işkencenin sistematik olduğunu gerçeğini ortadan kaldırmadı. İşkence ve kötü muamele her zaman devam etti. Bu iktidarın son yıllarında 12 Eylül işkence yöntemlerini çağrıştıracak uygulamalara tanık oluyoruz. Bu işkenceleri yapanlar bir an önce gözaltına alınıp tutuklanmalı.”