Çilem Doğan’a adalet talebi: Hayatta kaldığı için cezalandırılıyor

Mor Dayanışma, Yargıtay’ın hakkında 15 yıl hapis cezasını onadığı Çilem Doğan’a adalet isteyerek, “Hayatta kaldığı için Çilem cezalandırılıyor” dedi.

Adana'da kendisine sistematik şiddet uygulayan ve fuhuşa zorlayan Hasan Karabulut'u 2015 yılında özsavunma kullanarak öldüren Çilem Doğan'ın 15 yıl hapis kararı Yargıtay tarafından onandı.

Mor Dayanışma, kararı İzmir’de protesto etti.

“Özsavunma haktır Çilem Doğan’a Özgürlük” yazılı pankart taşıyan kadınlar, “Özsavunma haktır, engellenemez”, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Devlet elini kadınlardan çek”, “Çilem Doğan yalnız değildir”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları attı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi ve Birleşik Mücadele’den kadınlar da destek verdi.

Basın açıklamasını kadınlar adına Kampüs Cadıları üyesi Rozana Urkun okudu.

‘KADINLAR ŞİDDET SARMALINDA’

Musa Orhan, Ümitcan Uygun gibi katilleri aklayan devletin, kadınlar şiddete uğradığında onları şiddet sarmalına daha da mahkum ettiğini belirten Urkun, “İçerisinde yaşadığımız evlerdeki erkek şiddeti önemsizleştiriliyor, kolluk kuvvetlerine edilen şikayetler cevapsız kalıyor. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından kadınlar uzaklaştırma kararı aldırmak için gittikleri karakollardan 6284 sayılı kanun uygulanmayarak evlerine gönderiliyor. Yaşadığımız şiddete hiçbir çözüm sunmayan erkek devlet ve kurumları hayatını savunan, yaşamak için özsavunma uygulayan kadınlara ceza veremez” dedi. 

‘HAYATTA KALDIĞI İÇİN CEZALANDIRILIYOR’

Doğan’ın defalarca fail Hasan Karabulut ve yakınları tarafından tehdit edildiğini, sistematik olarak şiddet gördüğünü, onlarca şikayetine rağmen Karabulut’a yönelik bir yaptırımın sağlanmadığına değinen Urkun, “Kadınları şiddetten korumayan, fail erkekleri cezalandırmayan erkek yargı ve devlet;  Çilem öldürülmediği için, hayatta kaldığı için Çilem’i adeta cezalandırıyor! Kadın mücadelesi sonucu erkek adalete bırakmadığımız Çilem’i tekrar sizden alacağız” diye belirtti.

‘ÖZSAVUNMA HAKTIR’

Kadınlar katledilirken kadın düşmanı politikalar üretmeye devam eden devletin ve erkek egemenliğinin karşısında olduklarını ifade eden Urkun, “Şiddete karşı özsavunma hakkımızdır. Çilem için ve özsavunma uygulamak zorunda kalan, ölmemek için öldüren tüm kadınların yanındayız. Gücümüz örgütlülüğümüzden, gücümüz kadın dayanışmamızdan geliyor. Özsavunma uygulayan Çilem’e verilen 15 yıl hapis cezasının bozulmasını istiyoruz. Çilem’i erkek adalete teslim etmeyeceğiz” diye konuştu.

Açıklama kadınların attığı sloganlarla sona erdi.