İstanbul’da kadınlar yasak tanımadı!

Beyoğlu Kaymakamı’nın yasağını tanımayan kadınlar, polisin tüm gözaltı ve engelleme girişimlerine rağmen 25 Kasım’da erkek devlet şiddetine karşı sokakta isyandaydı.

İstanbul’da yüzlerce kadın 25 Kasım Kadın Platformu öncülüğünde “Özgürlüğümüz için susmuyoruz. Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Erkek devlet şiddetine itaat etmiyoruz” şiarıyla General Yazgan sokakta bir araya geldi. Yürüyüş öncesi Beyoğlu’nun Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi başta olmak üzere birçok cadde ve sokak, polisler tarafından bariyerlerin yanı sıra zırhlı araç ve çevik kuvvet araçları ile ablukaya alındı.

ABLUKAYA KARŞI ‘JIN JIYAN AZADÎ’ SLOGANI

Polis ablukasına aldırış etmeyen kadınlar, “Jin jiyan azadî”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” ve “Semra Güzel onurumuzdur” sloganları attı. Uzun süre sloganlarla polis ablukasına direnen kadınlar, katledilen kadınların isimlerini söyleyerek hep bir ağızdan “burada” denildi.

Polisler tarafından ablukaya alınan kadınlar, tüm engellemelere rağmen direnirken kadınların direnişini görüntülemek isteyen gazeteciler ise alandan uzaklaştırıldı.

İŞKENCEYLE GÖZALTI

Keyfi yasağın Taksim ile sınırlı kalmaması da dikkat çekti. Kadıköy’den Taksim’e gelmek isteyen Gençlik Komiteleri polis ablukası altına alındı. Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen kadınlar, 25 Kasım Platformu öncülüğünde Asmalı Mescit ‘te bir araya geldi. “ Kadınları değil, erkek şiddetini engelle” yazılı pankartı aşan kadınlar, sloganlar eşliğinde Tünel Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis tarafından önleri kesilen kadınlar, abluka altına alınırken, basın zorla alandan uzaklaştırıldı. Bu keyfi uygulamaya, “ Kadınları değil, katilleri engelle” vurgusunda bulunan kadınlar, işkenceyle gözaltına alındı.

Gözaltılara rağmen tekrar Haliç Köprüsü önünde ve Karaköy’de bir araya gelen kadınlar, burada yaptıkları açıklamada, erkek devlet tahakkümü karşısında susmayacaklarını, itaat etmeyeceklerini kaydettiler. Kadınlar, her iki noktada işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltı esnasında işkenceden baygınlık geçiren kadınlar için ambulans getirildi. Toplam 153 kadın gözaltına alındı.
          [album=18055]