İsveç Hükümeti, kürtaj hakkı için mücadele eden kadına ödül verdi

İsveç Hükümeti'nin diplomat Per Anger anısına verdiği ödülün bu yılki sahibi kürtaj hakkı için mücadele eden El Salvadorlu Teodora  del Carmen Vasquez oldu.

Bir devlet kurumu olan 'Yaşayan Tarih Forumu' tarafından yapılan yazılı açıklamada, Vasquez'in Dünyanın en muhafazakar ülkelerinden biri olan El Salvador'da kadınların kürtaj hakkı ve reprodüktif sağlıkları için verdiği mücadeleden dolayı ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Vasquez'in kişisel bir acıyı bir güce dönüştürerek ülkesindeki kadın ve genç kızlara destek ve umut verdiğine vurgu yapıldı.

10 YIL 8 AY CEZAEVİNDE TUTULDU

1983 doğumlu Vasquez, 2007 yılının haziran ayında çalıştığı fabrikada baygınlık geçirdi. Hamileliğinin 9 ayında olan Vasquez'in çocuğu ölü doğdu. Ancak polis, Vasquez'u bilinçli olarak düşük yapmak ve çocuğu öldürmekle suçlayınca tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mahkeme, Vasquez'u cinayet suçundan 30 yıl hapis cezasına çarptırdı. 10 yıl 8 ay cezaevinde yatan Vasquez, kadın ve insan hakları örgütlerinin yürüttüğü kampanya sonucu bu yılın şubat ayında serbest bırakıldı.

Cezaevinden çıktıktan sonra da kürtaj hakkının tanınması ve kürtaj yaptıkları suçlamasıyla cezaevlerinde tutulan kadınların serbest bırakılmaları için kampanya başlattı.

DÜŞÜK YAPTIĞI İÇİN 40 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Maria Terasa Rivera da El Salvador'da düşük yaptığı için kürtaj yapmak ve çocuğunu öldürmekle suçlanan kadınlardan biri. Tuvalette çocuğunu düşüren Rivera tıpkı Vasquez gibi kürtaj yaparak cinayet işlemek suçundan yargılandı. 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

El Salvador'un İnsan Hakları Ombudsmanının düşük yaptığını gösteren kanıtları mahkemeye sunmasından sonra yaşamının 5 yılını işlemediği bir suçtan demir parmaklıklar ardında geçiren Rivera tahliye edildi.

Cezaevinden çıktıktan sonra İsveç'e gelerek iltica talebinde bulundu. Göçmen Dairesi, Rivera'nın başvurusuna olumlu yanıt vererek kendisine sürekli oturma izni verdi.

25 KADIN KÜRTAJ YAPARAK CİNAYET İŞLEMEK SUÇUNDAN CEZAEVLERİNDE

Uluslararası Af Örgütü'nün belirlemelerine göre El Salvador'da 25 kadın kürtaj yaparak cinayet işlemek suçundan cezaevlerinde.

El Salvador kürtaj hakkının hiç bir koşulda tanınmadığı dünyanın en muhafazakar ülkelerinden biri. Tecavüz sonucu hamile kalan veya doğum sırasında yaşamlarını yitirme riski olan kadınların da kürtaj yapma hakları yok.

2016 yılının ekim ayında bir grup parlamenter, kürtaj hakkının belirli koşullarda serbest bırakılması için parlamentoya bir önerge verdi. Ama politikacılar, önergeyi ele almaktan ve konuyu tartışmaktan kaçındıkları için bir ilerleme kaydedilemedi.

KÜRTAJ YASAĞININ KALDIRILMASI İÇİN 209 BİN İMZA

Uluslararası Af Örgütü, uzun yıllardan beri kürtaj yaptıkları suçlamasıyla ağır hapis cezalarına çarptırılan kadınların serbest bırakılması için mücadele ediyor.

Ama aynı zamanda da El Salvador hükümetinin kürtajı serbest bırakması için kampanya yürütüyor. 57 ülkede sürdürülen kampanya sonucu toplanan 209 bin imzayı geçtiğimiz ay El Salvador hükümetine teslim etti.

İmzacılar, kürtaj yapmanın suç olmaktan çıkarılmasını ve tecavüze uğrayan ve doğum sırasında yaşamlarını kaybetme riski bulunan kadınlara hijyenik koşullarda yasal kürtaj yapma hakkının tanınmasını istiyor.