İzlanda halkının %71'i #Metoo'yu destekliyor

İskandinavya ülkelerinde kadınların cinsel taciz ve tecavüze karşı sürdürdükleri #Metoo kampanyasına en büyük destek İzlanda'dan geldi. Her 10 İzlandalıdan 7'si kampanyanın olumlu ve başarılı olduğu yönünde görüş belirtti.

#Metoo kampanyasının birinci yılını doldurması dolayısıyla İzlanda’da yapılan kamuoyu yoklamasının sonucu halkın %71’nin kampanyaya destek verdiğini ve ülke için yaralı olduğunu düşündüğünü gösterdi.

Araştırmaya katılanların sadece %13’ü kampanyanın iyi olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Feminist ve kadın hareketinin güçlü olduğu ülkede kadınların %82’si #Metoo’nun olumlu sonuçlara yol açtığı düşüncesinde.

334 bin kişinin yaşadığı İzlanda’da #Metoo etiketiyle kadınların sürdürdüğü kampanya İsveç’e kıyasla daha geç başlaması ve cılız kalmasına rağmen bir dizi değişime yol açtı.

Aralarında politikacılar ve sanatçıların da bulunduğu kadınların kampanyaya katılarak cinsel taciz ve tecavüze uğradıklarını açıklamalarından sonra pek çok tacizci görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

#Metoo toplumun dönüşümüne, erkeklerin kadınlara daha dikkatli yaklaşmalarına yol açtı. İşyerlerinde ve halka açık yerlerde kadınların çıplak resimlerinin bulunduğu takvim ve afişlerin asılması yasaklandı.

RIZA YASASI KABUL EDİLDİ

Bu yılın mart ayında Parlak Gelecek Partisi Milletvekili Jon Steindor Waldimarsson, kadınların oluru alınmadan gerçekleştirilen her türlü cinsel ilişkinin kriminalize edilmesini öngören yasa tasarısını hazırladı.

Sosyal Demokrat Parti, Sol-Yeşil Hareket, Korsan Partisi ve İlerleme Partisi üyesi 11 milletvekilinin imzaladığı tasarı parlamentoya sunuldu.

63 üyeli parlamentoda oturumda hazır bulunan 48 milletvekilinden 47'sinin evet oyu kullanmasıyla Rıza Yasası parlamentodan geçti.

HALKIN %13'Ü KAMPANYANIN OLUMSUZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

MMR adlı kamuoyu şirketinin yaptığı araştırma, İzlanda halkının %71’nin #Metoo’nun toplumu olumlu ve %13’ü ise olumsuz etkilendiğini düşündüğünü ortaya koydu.

Halkın %17’si ise kampanyanın her hangi bir olumlu veya olumsuz etkisinin olmadığı yönünde görüş belirtti.

Cinsler söz konusu olduğunda ise kadın ve erkeklerin #Metoo’ya yaklaşımları arasında belirgin bir fark olduğu görülüyor. Kadınların %82’si kampanyanın olumlu sonuçlara yol açtığını söylerken #Metoo’ya destek erkekler arasında %59’a geriliyor.

Kampanyanın olumsuz sonuçlara yol açtığını söyleyen kadınların oranı %7 iken bu oran erkeklerde %18’e yükseliyor.

Araştırmanın ortaya çıkardığı bir başka gerçek de sol partilerin üyelerinin sağ partilerin üyelerine kıyasla #Metoo’ya daha olumlu yaklaşmaları.

Sol-Yeşil Hareket'in üyelerinden %91’i, Sosyal Demokrat Parti üyelerinin %87’si kampanyanın olumlu sonuçları olduğunu söylerken bu oran Bağımsızlık Partisi'nde %59’a, Merkez Partisi üyeleri arasında da %41’e geriliyor.

KAMPANYAYA BAKAN VE MİLLETVEKİLLERİ DE KATILDI

İzlanda’daki #Metoo kampanyasına sanatçı ve gazetecilerin yanı sıra politikacılar da yoğun bir şeklide katılmıştı. Geçtiğimiz yılın kasım ayında #Metoo çağrısını aralarında bakan, milletvekili ve siyasi parti liderlerinin de bulunduğu 300 politikacı imzalamıştı.

Çağrının altında hükümeti kurmakla görevlendirilen Sol-Yeşil Hareket lideri Karin Jakobsdottir’in imzasının bulunmaması eleştirilere ve tepkilere neden olmuştu.

Jakobsdottir, hükümeti kurma çalışmalarından dolayı sosyal medyaya zaman ayıramadığı için kampanyaya katılamadığını açıklamak zorunda kalmıştı.