Özel savaş politikalarına geçit vermeyeceğiz

HEDEP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Aysel Ayav, özel savaş politikalarıyla koparılmaya çalışılan bağları ve dayanışma duygusunu güçlendirerek özel savaş politikalarına geçit vermeyeceklerini söyledi.

TJA, "Jin, Jiyan Azadî ile özgürlüğe doğru“ şiarı ile başlattığı kampanya kapsamında, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü eylemlerinin startını Kızıltepe'de verdi. Sekiz gün boyunca şehrin tüm ilçelerinde yapılacak etkinlikler, 25 Kasım'da Mardin Merkez'de yapılacak final yürüyüşü ile sonlanacak.

HEDEP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Aysel Ayav, kadınlar üzerinden üretilen özel savaş politikalarına ve bu politikalar karşısında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında planladıkları eylem ve etkinliklere dair ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

Devletin Kurdistan'ın her bölgesinde, o bölgenin kendi dinamiklerine has bir özel savaş konsepti geliştirdiğine dikkat çeken Aysel Ayav "Üretilen politikalar ilçeler bazında dahi değişiklik gösteriyor. Nusaybin ve Derik'te üniformalılar üzerinden genç kadınlara ve kadın bedenine yönelik politikalar geliştirilirken, Kızıltepe'de kadını eve kapatmaya, güvensizlik ve yalnızlık içerisinde hapsetmeye yönelik bir psikolojik savaş konsepti uygulanıyor. Öz yönetim süreçlerinden sonra insanları, bilhassa kadınları yalnız hissettirerek toplumsal ilişkileri kırmaya, dağıtmaya çalışıyorlar. Koparılmaya çalışılan bağları ve dayanışma duygusunu güçlendireceğiz, kadınlar üzerinden geliştirilmeye çalışılan özel savaş politikalarına geçit vermeyeceğiz” dedi.

MARDİN GENELİNDE ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARI VAR

Sözlerine 25 Kasım etkinlikleri için hem Mardin hem bölge genelinden katılımın sağlandığı Kızıltepe'de güçlü bir başlangıç yapıldığını belirterek başlayan  Aysel Ayav, TJA'nın "Jin, Jiyan Azadî ile özgürlüğe doğru“ kampanyası kapsamında Türkiye ve Kurdistan genelinde yapılması planlanan birçok etkinlik olduğunu, Mardin özelinde ise il kadın koordinasyonu ile her ilçe için ayrı ayrı planlamalara gidildiğini belirtti. Özel savaş politikalarının Kurdistan'da en çok kadınlar ve gençler üzerinden hayata konulmaya çalışıldığını söyleyen Aysel Ayav, Mardin özelinde ilçeler bazında dahi değişen konseptlerin varlığına şu sözlerle dikkat çekti: "Mardin genelinde kadınlar üzerinden geliştirilen özel savaş politikaları var. Nusaybin ve Derik'te genç kadınların bedenleri üzerinden bir yönelim var. 4 çocuğu taciz eden uzman çavuş serbest bırakıldı. Teşvik etme boyutuna varan bir cezasızlık var. Kızıltepe özelinde ise öz yönetim süreçleri sonrasında insanları yalnızlaştırma ve toplumsal bağları koparmaya, dayanışmayı azaltmaya yönelik bir politika söz konusu. Kadınlar bu durumdan iki kat fazla etkileniyor. Yaratılan psikolojik şiddet atmosferinde kadınlar evlerinden çıkamaz hale getiriliyor ve komşuluk ilişkileri dahi zayıflıyor. Amacımız devlet eliyle yaratılan bu güvensizlik ve yalnızlaşma atmosferini değiştirmek. 25 Kasım etkinlikleri kapsamında her ilçenin özelinde belirginleşen sorunlara dair planlamalar yaptık. Kızıltepe'de dört mahallede kadın toplantıları yapacağız ve ilk etapta kadınları, içinde kalmak durumunda bırakıldıkları evlerinden çıkartacağız. "

UYUŞTURUCUYU YAYGINLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Mardin genelinde son yıllarda gençler arasında uyuşturucu kullanımının teşvik edildiğini, Kızıltepe'de de devletin uyuşturucu satıcılarına göz yumduğunu vurgulayan Aysel Ayav, şehirde uyuşturucu satıcılarının lise öğrencisi genç kadınlara ulaşarak onların görüntülerini aldıklarını, tehdit ve şantaj yoluyla istediklerini yaptırmaya çalıştıklarını kaydetti. Gençlerin uyuşturucu satışına karşı yaptıkları nöbet tutma eylemine müdahale eden emniyetin, uyuşturucu satıcılarına herhangi bir yaptırımda bulunmadığının altını çizen Aysel Ayav, 25 Kasım etkinlikleri için Mardin genelinde belirlenen konu başlıklarından birinin de uyuşturucunun yaygınlaştırılmaya çalışılması olduğunu belirtti. Aysel Ayav sözlerini şöyle tamamladı: "Uyuşturucu kullanımına teşvik Kurdistan genelinde olduğu kadar Mardin için de başlı başına bir sorun. Uyuşturucu satıcıları son zamanlarda genç kadınlara yöneliyor. Lise öğrencisi genç kadınlara ulaşıp onların madde kullanırken videolarını çekip tehdit ve şantaj yoluyla istediklerini yaptırmaya çalışıyorlar. Bunun son örneğini Derik'te yaşadık. Kızıltepe'de ise Atatürk Mahallesi'nde uyuşturucu satışına karşı nöbet tutan gençlerin eylemine polis müdahale etti.  Gençlere ulaşmaya çalıştık ancak tehdit edildikleri için bizimle iletişim kurmaktan çekindiler. 25 Kasım için planladığımız toplantılardan biri de bu mahallede olacak. Amacımız koparılmaya çalışılan toplumsal bağları her yönüyle güçlendirmek. Bu yönde çalışmalarımıza 25 Kasım etkinliklerinden sonra da devam edeceğiz. Kadınlar ve gençler üzerinden yürütülen özel savaş politikalarına karşı duracağız.”