'Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür'

Avrupa Êzidî Kadın Meclisi, 3 Ağustos Kadın Katliamına Karşı Uluslararası Eylem Günü'nde Êzidî kadınların sesini duyurmak için tüm kadınları alanlara çağırdı.

Avrupa Êzidî Kadın Meclisi yaptığı yazılı açıklamada, Kadın Katliamlarına Karşı Uluslararası Eylem Günü için çağrıda bulundu. "Şengal kadınların özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür" başlıklı açıklamada, 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin saldırılarının, sadece bir ferman değil, aynı zamanda Êzidî toplumunu toptan yok etme planı olduğuna dikkat çekildi.

DAİŞ çetelerinin saldırısının aynı zamanda kadın katliamını olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "3 Ağustos 2014’de dünya kamuoyu DAİŞ çetelerinin, Êzidî toplumunun inançlarına en vahşi biçimde saldırmasına şahit oldu. KDP peşmergelerinin, o gün habersizce geri çekilmeleri ve halkı DAİŞ’e karşı savunmasız bırakmaları, akabinde özellikle Êzidî kadınlar, Êzidî toplumu sistematik olarak katledildi, tecavüze uğradı, işkencelerden geçildi, yerinden yurdundan edildi, köle pazarlarında satıldı, erkek çocuklar ise askerleştirildi."

KADINLAR ARTIK MAĞDUR OLMAK İSTEMİYOR

Resmi olmayan verilere göre, fermanın başlangıcından günümüze kadar, en az 5 bin kadın ve çocuk kaçırılıp köle pazarlarında satıldığı belirtilen açıklamada, "DAİŞ çetelerinin elinde esir olan kadın ve çocukları hiçbir zaman unutmayacağız ve onları kurtarma mücadelemizi büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. Êzidî toplumu bu katliamı tarihlerinde yapılmış 74. ferman olarak adlandırmakta.

21. yüzyılda yapılan bu katliamla anladılar ki varlıkları, dinleri ve özgürlüklerinin korunması sadece ve sadece özgün irade, örgütlenme ve kendilerinin yapacağı savunma ile mümkündür. Özellikle kadınlar bu süreçte, özgün örgütlenmeleri ile genel ve kadın katliamına cevap vermekte. Onlar artık mağdur olmak istemiyorlar. Yaşamın öznesi olarak kaderlerini kendileri ele alıp değerlendirmekte bunun için de Şengal Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi ve Avrupa Êzidî Kadın Meclislerinin Çatı Örgütü olarak örgütlenmekteler" denildi.

EFRÎN'DE YÜZLERCE ÊZİDÎ KADIN KAÇIRILDI

Katliamın devam etme tehlikesi olduğuna dikkat çekilen Avrupa Êzidî Kadın Meclisi açıklamasında, özellikle 2018 yılının başlarında Türkiye faşist rejiminin, NATO’nun işbirliğiyle, Efrîn’de büyük katliamlar yaptığı ve Êzidîler, Aleviler başta olmak üzere Kürt halkının yurdundan çıkarılar topraklarının işgal altına alındığı hatırlatıldı.

Êfrîn işgalinde Êzidîlerin kutsal yerlerinin talan edildiği, yüzlerce Êzidî kadının kaçırılıp tecavüze uğradığı vurgulanan açıklamada şunlar belirtildi: "Türk faşist rejimi bu uygulamaları DAİŞ çeteleriyle ortak ve organizeli bir şekilde gerçekleştirdi. Erdoğan Osmanlı sistemini kurma emelleriyle katliam ve işgallerle Ortadoğu’yu yeniden dizayn etmek istiyor. Bu kirli plana karşı mücadele eden herkesi bu nedenle soykırım politikaları ile yok etmek istiyor. Efrîn ve Güney Kürdistan bunun somut bir ifadesidir. Aynı zamanda Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki seçimler bunu doğrulamakta."

ACILAR MÜCADELE VE DAYANIŞMA İLE AŞILIR

Türk devletinin katliamlarına karşı dünya kadınlarının 3 Ağustos Kadın Katliamlarına Karşı Uluslararası eylem gününü sahiplenme çağrısının yapıldığı açıklamada,"Şengal’de katledilen, esir edilen ve köle olarak pazarlarda satılan kadınların yaşadığı acıların mücadele ve dayanışmanın büyütülmesiyle aşılacağına inanıyoruz.

DAİŞ eril zihniyetine karşı 3 Ağustos’ta sokaklara çıkarak seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Bu temelde Avrupa Êzidi Kadın Meclisi olarak 3 Ağustos günü saat 18.00'da alanlarda olacağımızı belirtiyor başta Kürt kadınları olmak üzere tüm dostlarımızı yapacağımız eylemlere aktif katılmaya çağırıyoruz" denildi.

3 Ağustos günü yapılacak eylem ve etkinlikler:

* Berlin Brandenburger Tor saat 17.00'da yürüyüş-miting

* Celle Grosse Plan saat 16.00'da miting

* Achim Obernstrasse saat 16.00'da miting

* Bielefeld Hauptbahnhof saat 16.00'da yürüyüş-miting

* Wesel Feldmark saat 17:30'da yürüyüş-miting

* Saarbrücken Europagalerie saat 18.00'da miting

* Emmerich/Kleve Herzogstrasse saat 18.00'da yürüyüş-miting

*Oldenburg Hauptbahnhof ssat 18.00'da yürüyüş-miting