Şirnex’te kadınlar polis şiddetini protesto etti

Şirnex’te kadınlar, 25 Kasım eyleminde gazeteciler ve kadınların işkenceyle gözaltına alınmasını protesto etti.

Şirnex'te 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapılmak istenen yürüyüşe polis saldırdı. Polisler, valiliğin “eylem ve etkinlik” yasağını bahane olarak göstererek, yürüyüşe "izin" verilmeyeceğini belirtti. Kadınlar, Ömer Kabak Meydanı’nda oturma eylemine başladı. Polisler, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Zeynep Durgut ve Ömer Akın, JINNEWS muhabiri Rozerin Gültekin ile 21 kadını gözaltına aldı.

Gözaltına alınan bazı kadınların isimler şöyle: "HDP'li Silopiya Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan, HEDEP Hezex İlçe Eşbaşkanı Elfesya Nas, TJA aktivisti Güler Tunç, DBP Cizîr İlçe Eşbaşkanı Zilan Yaman, yerine kayyım atanan Hezex Belediye Eşbaşkanı Songül Erden, HDP Hezex İlçe Eşbaşkanı Evin Erden, HDP Silopiya İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter, Songül Küçüki, Meryem Eşkara, Ayşe Atabay ve Barış Anneleri Meclisi’nden soyadı öğrenilemeyen Hatice."

'ARKADAŞLARIMIZ İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI'

Polis saldırısı Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamayla protesto edildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, gözaltına alınan 21 kişinin darp edildiğini söyledi.

Newroz Uysal Aslan, “Şırnak Valiliği ve emniyeti, kadın arkadaşlarımızı işkenceyle gözaltına aldı. Bu uygulamaları asla kabul etmiyoruz. Burada kadınların sesini kısmak istiyorlar. Ama onların işkenceleri, baskıları ve gözaltı ile tutuklamaları kadının sesini kısmaya yetmeyecektir” diye konuştu.
Gazetecilerin fotoğraf makinalarının kırılarak, el konulduğunu aktaran Uysal, “Şiddete karşı Kürt kadınları olarak mücadele ediyoruz ve bu mücadelemiz sürecek. 21 kişi işkence ile gözaltına alındı. Tüm arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar burada nöbette olacağız” dedi.

 Açıklamanın ardından il binası önünde 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

 Eylem, “jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu.