Afgan kadınlar uluslararası sessizliği protesto etti

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir grup kadın uluslararası toplumun sessizliğini protesto etti. Taliban, bir kez daha gazetecilerin eyleme yaklaşmasını engelledi.

Kendilerini “Afganistan’da aktivist kadınların spontane hareketi” olarak tanımlayan bir grup kadın, başkent Kabil’de yeniden protesto eylemi gerçekleştirdi.

Kadınlar, “Neden dünya sessizce ölmemizi bekliyor?”, “Eğitim hakkı” ve “Çalışma hakkı” yazılı dövizler açtı.

Eylemciler, her gün yoksulluğun ülkeyi kırıp geçtiğini, çocukların öldüğünü, erkeklerin iş bulamadığını, intihar ettiğini ve dünyanın tüm bunlara sessiz kaldığını belirtti.

Eylem sırasında yapılan açıklamada kadınların ne zamana kadar kendi evinde hapiste kalacağı ve neden kimsenin bu çığlığı duymadığı soruldu.

Eylemciler, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplumu kadınların eğitim ve iş taleplerini desteklemeye çağırdı. Gazetecilerin eylem yaklaşması Taliban güvenlik güçleri tarafından engellendi.

Taliban’ın iktidara geldiği ağustos ayından bu yana eylem yapılması yasak.  Buna rağmen kadınlar her hafta düzenli olarak taleplerini dile getirmek için eylem yapıyor. Geçen hafta perşembe günü de 20 dolayında kadın bir buçuk saat boyunca eylem yapmış, bu eylemi takip eden gazeteciler Taliban’ın şiddetine maruz kalmıştı.