Almanya’da kimyasal silah protestoları

NAV-DEM öncülüğünde alanlara çıkan Kürdistanlılar, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na ve Kürt halkına yönelik kimyasal silahlarla düzenlediği saldırıları kınadı.

Almanya’nın başkenti Berlin, Heilbronn, Kiel, Hannover ve Freiburg kentlerinde Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na ve Kürt halkına yönelik kimyasal silah kullanımını kınamak ve ilgili bütün uluslararası kurumları harekete geçirmek için protesto yürüyüş ve mitingleri düzenlendi.

Eylemlerde Türk devletinin insanlık suçlarına sessiz kalan kurumların ve silahları finanse eden devletlerin de suça ortak olduğu vurgulandı.

BERLİN

Nav-Berlin ve Dest-Dan Kadın Meclisi’nin çağrısı ile Brandenburger Tor'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanımını protesto etti

Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylem Civaka Azad’ın konuyla ilgili metninin okunmasıyla devam etti. 
Metinde, 23 Nisan’dan itibaren Güney Kürdistan topraklarına Kürt halkına karşı karadan ve havadan saldırılar düzenleyen Türk devletinin, bu saldırılarda kimyasal silah kullandığına ve sivil yerleşim yerlerine yönelik bombardımanlar nedeniyle binlerce insanın evlerini terk ettiğine dikkat çekildi. 
Verilen bilgilerde 23 Nisan'dan 23 Ekim'e kadar 6 ay içerisinde en az 323 kez kimyasal silah kullanıldığı, bu günlerde 38 gerillanın kimyasal silah saldırılarında şehit düştüğü kaydedildi.
Nav-Berlin adına yapılan açıklamalarda ise şu ifadeler kullanıldı: “Türk devletinin Kürt halkına yönelik katliamlarını, sivil yerleşim yerlerini bombalamasını ve kimyasal silahların kullanılmasını kabul etmiyoruz. Dünya'da kullanılması yasak olan kimyasal silahlar, bugün Kürt halkına karşı kullanılıyor. Bir an önce kimyasal silahların kullanıldığı alanlar incelenmesi ve Türk devletinin bu saldırılarının araştırılması için çağrıda bulunuyoruz.”
Linksjugend ('solid) Berlin adına yapılan açıklamalarda ise, Türk devletinin Kürt halkına dönük saldırılarını bir an önce durdurması gerektiği vurgulanarak, “Dünyada kullanılması yasak kimyasal silahların Güney Kürdistan'da kullanılmasını kabul etmiyoruz. Bir an önce bu kimyasal silahların kullanıldığı alanların incelenmesi için çağrıda bulunuyoruz” denildi.
Eylem boyunca sloganlar atılarak bildiriler dağıtıldı.

KIEL

Kiel’de yaşayan Kürtler, Türk devletinin kimyasal silahla düzenlediği saldırılara karşı Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) sessizliğine tepki gösterdi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından düzenlenen yürüyüş, Kiel Hauptbahnhof önünde başladı.
Eyleme, Kiel'de yaşayan Kürdistanlılar ve enternasyonalist Almanlar katıldı.
Kimyasal silahları teşhir eden pankartların açıldığı yürüyüşte eylemciler, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan’da yüzlerce kez kimyasal silah kullandığını belirten eylemciler, dünyanın gözü önünde işlenen bu suçlara seyirci kalınmamasını istedi.
Ara ara konuşmaların yapıldığı eylem, sloganlar eşliğinde son buldu.

HEILBRONN

Heilbronn’un Hafenmark meydanında yapılan mitingde, kimyasal silahlar sonucu şehit düşenlerin resimleri ile konuya dikkat çeken pankartlar taşıdı.

Mitingde DKTM Eşbaşkanı Gülistan Meşkina bir konuşma yaptı. Türk devletinin Kürtlere karşı bir soykırım savaşı başlattığını belirten Gülistan Meşkina, şöyle devam etti: “Ermenileri, Asuri-Süryani halkını soykırımdan geçiren Türk devleti, cumhuriyet tarihi boyunca Kürtlere karşı da soykırım amacıyla birçok katliam gerçekleştirmiştir. Kürtlerin mücadelesini, özellikle Önder Apo’nun öncülüğünde soykırım ve inkar politikalarına karşı başlatılan özgürlük hareketini tasfiye etmek ve tüm Kürtleri soykırımdan geçirmek için tüm vahşi uygulamalara rağmen başarısız kalmıştır. AKP-MHP diktatör rejimi, özellikle son aylarda Medya Savunma Alanları’na yönelik düzenlediği saldırılarda kendi başarısızlığını örtbas etmek için alçakça kimyasal silahlarla saldırı yapmaktadır. Bu saldırılar sonucu onlarca sivil insan yaşamını yitirmiş, doğamız tahrip edilmiştir. Ve ne yazık ki tüm bunlar dünyanın gözü önünde yapılmaktadır. Bu sessizlikleri Türk devletine destek anlamına gelmektedir.

Avrupa'ya, İnsan hakları örgütlerine ve kamuoyunu çağırıyoruz; bu suça ortak olmayın, sesimizi duyun.“

Yüzlerce bildirinin dağıtıldığı miting, atılan sloganlar ardından sona erdi.

HANNOVER

Türk devletinin silah kullanımı, Hannover’de de protesto edildi.

NAV-DEM Hannover öncülüğünde Opernplatz’da düzenlenen yürüyüş öncesi özgürlük şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Opernplatz alanında başlayan yürüyüş Steintor meydana kadar sürdü. Yüzlerce Kürdistanlının katıldığı yürüyüşte Almanca bildiriler okundu.
Alman halkının da destek verdiği yürüyüşte, “Türk devleti kimyasal ile saldırıyor, AB devletleri finanse ediyor” pankartı taşındı.
NAV-DEM Hannover adına bir konuşma yapan Xoşnav Ata, “Türk devletinin alçakça kimyasal silah saldırıları sonucu bugüne kadar 38 gerilla şehit düşmüştür. Başta Alman halkına olmak üzere bütün Avrupa halklarına buradan sesleniyoruz; gelin, bu katliama karşı ses verin. Avrupa devletlerinin göz yumduğu bu katliamlarda en az Türk devleti kadar onların da payı var. Bu yoldan dönmelerini ve bir an önce Türk devletinin bu katliamlarına dur demesini istiyoruz. Özellikle OPCW'yi göreve çağırıyoruz. Diyoruz ki sessiz kalmak, suça ortak olmaktır.
PYD, Ronahi Kadın Meclisi, Avrupa Demokratik Güç Birliği adına da konuşmaların yapıldığı eylem, "Bijî berxwedana gerîla” ve “Bijî Rêber Apo” sloganlarıyla sona erdi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentlerinde Türk devletinin medya savunma Alanlarına yönelik kimyasal silahlarla düzenlediği saldırıları yapılan bir yürüyüş ile kınandı.

Platz der alten Synagog’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Terörist Erdoğan”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından yapılan mitingde, Türk devletinin kimyasal silah kullanımı karşısında Avrupa’nın sessizliği eleştirilerek, duyarlılık çağrısı yapıldı.