Amedli kadınlar haykırdı: Jin jiyan azadî

DAKAP öncülüğünde Amed’de yürüyen kadınlara polis saldırdı. Ablukaya direnen kadınlar, “Teslimiyete hayır direnişe davet var” dedi.

Amedli kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde Diclekent'te bulunan Dünya Kavşağı'nda bir araya geldi.

"Bi jin jiyan azadiyê ber bi 25'ê Mijdarê ve" ve "Bi jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê" yazılı pankartların ve dövizlerin taşındığı eylemde sık sık, "Jin jiyan azadî", “Rojava’da dövene dövüşene bin selam”, “Jin jiyan azadî, serokatî re azadî”, “Bijî berxwadana zindana”, "Katil devlet hesap verecek", "Gülistan Doku nerede", "Bîji berxwedana jinan", "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa", “Kadınlar savaş istemiyor” ve "Kadınlar devletten hesap soracak" sloganları attı.

 ‘KATİL DEVLET HESAP VERECEK’

2020 yılından beri kayıp olan Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku, kardeşinin kaybolmasından sonra yaşadıklarını aktararak, "Uyandırmaya kıyamazdım" dedi. Dönemin Valisinin kendilerine Gülistan Doku'nun intihar ettiğini söylediğini hatırlatan abla Doku, “Kardeşimin intihar ettiğini söyleyen Vali hesap vermeden ölmeyeceğim” dedi. Bunun üzerine kitle, "Katil devlet hesap verecek" sloganı attı.

KATLEDİLEN KADINLAR ANILDI

Söyledikleri Kürtçe stranlar eşliğinde halaya duran kadınlara polis saldırmak istedi. Polise zılgıtlarla karşılık veren kadınlar ardından katledilen ve kaybedilen kadınların isimlerini sıralayarak, hep bir ağızdan “Burada” diye yanıtladı.

YASAĞA TEPKİ: KADINLARIN YÜRÜYÜŞÜ SİSTEMİNİZİ BOZUYOR

DAKAP Üyesi Güneş Özel ise basın metnini okudu. İktidarların savaşlarla kadın kimliğine ve emeğine dönük saldırıları sürdürdüğünü belirten Güneş Özel, kadın mücadelesinin öncekinden çok daha fazla şiddetle bastırılmaya çalışıldığını söyledi. Erkek şiddetine dair verilerin iktidar tarafından açıklanmadığını ve kadın katliamlarının üzerini kapatmaya çalıştığını dile getiren Özel, iktidarın kadın şiddetine dönük sorunları çözmek yerine şiddete yenilerini eklediğini kaydetti.  Özel, kadın mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu da, yürüyüşe ilişkin gerekçe gösterilen “yasak” kararına tepki göstererek, “Kadınlar kurban giderken kamu düzeni bozulmuyor da kadınlar yürüyünce mi bozuluyor? Elbette kadınların yürüyüşü sizin sisteminizi bozuyor. Bu yasakları tanımıyoruz. Her 25 Kasım’da kadınları baskı altına alacağınızı sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Kadın mücadelesini sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘JIN JIYAN AZADÎ DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Türkoğlu, “Bugün erkek şiddet devleti sistematik bir hal almıştır, kentler yaşanılamaz bir hale gelmiştir. Kurdistan’da HDP’nin bütün belediyelerine kayyum atanmıştır Halk iradesi ve kadın mücadelesi gasp edilmiştir. Kurdistan kentlerinde kadına yönelik şiddet her geçen gün artmaktadır. Bağımlılık, yoksulluk derinleşmektedir. Dünyanın her yerinde kadınlar faşizme karşı mücadele etmektedir. Barışı savunuyoruz. Bizler eşit ve özgür bir yaşamı savunuyorken savaş politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini savunuyoruz. Eşitlik hakkımızdır ve bu hakkımızı her alanda savunmaya devam edeceğiz. Kim bunu engellemeye çalışırsa mücadelemizle önlerinde bariyer olacağız. Kadına yönelik cinayetleri her yerde teşhir edeceğiz. Özgürlük, eşitlik, barış ve jin, jiyan, azadî demeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

‘KADINLARA DEĞİL KATİLLERE BARİKAT’

Açıklamanın ardından yürüyüşe geçmek isteyen kadınlar polisler tarafından ablukaya alındı. Yürümekte ısrar eden kadınlarla polis arasında arbede yaşandı. Birçok kadın polisler tarafından darp ve tehdit edildi. Kadınlar ablukaya zılgıt ve "Jin jiyan azadî" ile "Kadınlara değil katillere barikat" sloganlarıyla karşılık verdi.

Kadınları ablukaya alan polisler gazetecilere saldırarak kameralarını kırdı. Aklime Hanas ve iki kadın daha işkence ile göz altına alındı. 

‘HANİ TAYBET ANA?’

Abluka içindeki bir kadın oturarak, abluka açılmadan kalkmayacağını belirterek, "Hani Taybet Ana?" diye sordu. Yine aynı kadın, "Sloganlar devam ettikçe ablukayı açmayacağım" diyen polise, "Buraya yasakları çiğnemeye geldik. Teslimiyete hayır direnişe davet var" dedi.

Eylem sloganlarla son buldu.