Anneler hem direniyor, hem üretiyor

Barış Anneleri’nin Şehit Rüstem Cudi (Maxmur) Kampı üzerindeki ambargo’nun kaldırılması için KDP asayişi önünde başlattıkları eylem 8. gününe girdi. Anneler, hem direniyor hem de çeşitli el işleri üreterek zamanı değerlendiriyor.

MİT’in Güney sorumlusu Osman Köse’nin 17 Temmuz’da Hewlêr’de öldürülmesinden sonra Başûrê Kurdistan yönetimi Şehit Rüstem Cudi (Maxmur) kampına yönelik ambargo uygulamaya başladı.

Şehit Rüstem Cudi (Maxmur) Mülteci Kampı'nda yaşayan halk ambargodan ötürü en başta ilaç olmak üzere birçok konuda ciddi sıkıntılara yaşmaya başladı. Kamp üzerindeki ambargonun kaldırılması için birçok girişimde bulunuldu. Kamp sakinleri ve yönetimi ambargo uygulanmasının nedenlerini öğrenmek için çalmadık kapı bırakmadı. Ancak şu ana kadar tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. 8 gün önce Kamp’tan bir grup Barış Annesi, KDP ve çeşitli kurumlarla görüşüp ambargonun uygulanması nedenlerini öğrenmek için Hewlêr’e gitmek istedi. Anneler KDP asayişi tarafından durduruldu. Asayiş tarafından durdurulan anneler, oturma eylemine başladı. Barış annelerinin başlattığı oturma eylemi 8. gününe girdi.

HER BİRİ AĞIR BEDELLER ÖDEDİ

Kamp üzerindeki ambargonun kaldırılması için 8 gündür KDP asayişi önünde oturma eyleminde olan Şehit Rüstem Cudi Mülteci Kampı Barış Anneleri kaldırımlarda kartonlar üzerinde yatarak direnişlerini sürdürüyorlar. Bazı anneler kış hazırlığı için çocuk ve torunlarına çorap, kazak örerek, bazıları alçıdan kül tablası yaparak günlerini geçiyor.

Bu annelerden biri Mahbup Kara. Şırnak’ın Hilal köyünden, kampın kurulduğu ilk günden beri  burada yaşıyor. Mahbup Kara’nın bir oğlu ve bir kardeşi Kürt Özgürlük Hareketi’nde şehit düştü. Bir oğlu da1997 yılında Ninova kampında iken KDP tarafından kamp önündeki yolun taranması sonucu şehit oldu. Kara, yaklaşmakta olan kış hazırlığı için çocukları, torunlarına çorap örerek  zamanı değerlendiriyor.  

Direniş içinde yaklaşmakta olan kış hazırlığı için çocukları için kazak ve çorap ören annelerden biri de Hilal Köyünden Hacer Kara. Hazer Kara 8 çocuk annesi. O da kampın kuruluşunda bu yana kampta yaşıyor. Bir oğlu gerilla saflarında mücadele ediyor.

Annelerden biri de birkaç kuruş kazanıp çocuklarına bakabilmek için kül tablası yapıyor. Kül tablası yapan Behiyecan Yüksel, Kadinê köyünden ve kampın kuruluşundan bu yana Maxmur'da yaşıyor. Behiyecan Yüksel’in bir oğlu Türkiye’de zindanda ve üç kez ağırlaştırılmış muebet cezası aldı, bir oğlu da Kürt Özgürlük Hareketi gerillası olarak şehit düştü.

DİRENİŞİMİZLE AMBARGOYU KIRACAĞIZ

8 gündür asayiş önünde eylemde olan Şehit Rüstem Cudi Mülteci Kampı Barış Anneleri, ambargoyu kırmadan eylemlerini bitirmeyeceklerini söylüyor.