Armita’nın cenaze töreninde avukat Nesrin Sotudeh gözaltına alındı

Tahran’da İran ahlak polislerinin işkencesi sonucu katledilen Kürt kız çocuğu Armita Girawend’in cenaze töreninde avukat ve insan hakları aktivisti Nesrin Sotudeh’in de işkence ile gözaltına alındığı bildirildi.

Dogu Kurdistan’ın Kirmaşan kenti nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki Armîta Girawend, 1 Ekim günü Tahran’da başını iyi örtmediği gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alındı ve ağır işkencelere maruz kaldı.

İşkence sonucu komaya giren Armita, 28 gün sonra 28 Ekim sabahı tedavi gördüğü Tahran’daki bir hastanede hayatını kaybetti.

Armita Girawend’in ailesi cenazeyi Kirmanşan’da defnetmek istedi ancak İran makamları buna izin vermedi.

Armîta’nın cenazesi pazar günü Tahran’da bulunan Beheştî Zera Mezarlığı’nda kitlesel bir törenle defnedildi.

Cenaze töreni sırasında çok sayıda kişi gözalatına alındı. Bunlar arasında İranlı avukat ve insan hakları aktivisti Nesrin Sotudeh’in de olduğu bildirildi.

Eşi Reza Handan AFP’ye yaptığı açıklamada, "Eşim Armita Garawand'ın cenazesinde diğer birçok katılımcı ile birlikte gözaltına alındı" dedi

Reza Handan, Sotudeh'in "şiddetli bir şekilde dövüldüğünü" sözlerine ekledi.

60 yaşında olan ve 2012 yılında Avrupa Parlamentosu'nun insan hakları savunucularına verdiği Sakharov Ödülü'ne layık görülen Nesrin Sotudeh, son yıllarda birçok kez tutuklandı.

Avukat, İran'da zorunlu örtünmeye karşı gösteri yaptığı için tutuklanan bir kadını savunduğu için de 2018 yılında hapsedildi. 2019 yılında ise "yolsuzluğu ve ahlaksızlığı teşvik etmek" suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Armita’nın katledilmesinden bir yıl önce, Kürt genç kadın Jina Emini de eylül 2022’de Tahran’da ahlak polislerinin saldırısına uğramış ve kısa bir süre komada kaldıktan sonra 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Emini’nin katledilmesi ülkede benzeri görülmemiş bir isyanı tetikledi.