Başûrlu kadınlar: Kadına şiddeti kabul etmeyeceğiz

Kadına yönelik şiddete karşı Binarê Qendîl ve Silêmanî’de açıklama yapan kadınlar, mücadeleyle özgür bir yaşamı geliştireceklerini vurguladı.

Binarê Qendîlli kadınlar, Qela Tûkan köyünde Kurdistan Kadın Özgürlük Hareketi (RJAK) öncülüğünde 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ne ilişkin kitlesel bir basın açıklaması düzenledi.

Burada bir konuşma yapan Şilêr Muhammed, eril zihniyetin kadınlara köleliği dayatmasını kınadıklarını ifade ederek, “Kadınlar bin yıllardır saldırılara, tecavüze ve şiddete maruz kalıyor. 5 bin yıllık bu sistem, bir şiddet sistemi olmuştur. Her gün binlerce kadın erkekler tarafından katlediliyor. İnsan hakları örgütleri, kadın katliamları karşısında kendilerini sorumlu görmemektedir. Kadınlar olarak cinsimize yönelik şiddeti hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz.”

SILÊMANÎ’DE ORTAK AÇIKLAMA

Feyli İnsan Hakları Örgütü, Kurdistan Kadın İşçi Örgütü, Irak-Kurdistan Kadın Topluluğu, Kürt Kadınları İletişim Örgütü, Kurdistan Kadın Gelişim Örgütü, PYD Kadın Meclisi ve Kongreya Star-Başûr, 25 Kasım vesilesiyle Silêmanî’de ortak bir açıklama gerçekleştirdi.

“Birleşmiş Milletler verilerine göre saatte 5, günde 120, ayda 3 bin 600, yılda 43 bin kadın erkekler tarafından katlediliyor. Ekonomik, siyaset, evlilik, zindan, işkence, savaş, soykırım ve toplumsal şiddeti de göz önünde bulundurduğumuzda tüm bu kadın katliamların tek sorumlusunun iktidar ve devlet olduğu ifade edilebilir. Bu nedenle bizler tüm bu saldırıları, kadın katliamı olarak tanımlıyoruz” denilen açıklamada, Başûrê Kurdistan’ın durumu daha vahim olduğuna dikkat çekildi. Gelişen direnişe rağmen katliamların ve intiharların devam ettiği Başûrê Kurdistan’da, iktidarın inşa ettiği zihniyetle kadına yönelik baskı ve saldırıları kolaylaştırdığına, siyasi ve toplumsal alanda ise kadınlara neredeyse hiç yer vermediğine işaret edilen açıklamada, şu vurgulara yer verildi: “Kadınlara yönelik şiddet karşısında bizler, toplum bireylerinin bilinçlendirilmesi mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Böylesi bir günde Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi’nde şehit düşen kadınları bir kez daha anıyor, ortak mücadeleyle özgür bir yaşamı geliştireceğimizi ifade ediyoruz.”