Wan ve Botan'da 25 Kasım etkinliklerinin startı verildi

TJA, Şirnex ve ilçeleri ile Wan'da 25 Kasım etkinliklerinin startını verdi.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Şirnex ve ilçelerinde gerçekleştireceği eylem ve etkinliklerin startını verdi. Cizîr ilçesindeki Birca Belek Parkı’nda yapılan eyleme TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) il ve ilçe örgütleri yöneticileri katıldı. “Kadın, özgürlüğün gizli bahçesidir”, "Nafakama dokunma” ve "Kadın tutsaklara özgürlük” dövizlerinin taşındığı açıklamada, TJA aktivisti Songül Küçük basın metnini okudu.

 Cezasızlık politikasıyla ataerkil zihniyetin korunduğunu belirten Songül Küçük, “Taciz, tecavüz ve özel savaş başta olmak üzere her türlü cinsiyetçi saldırı kaynağını iktidarlardan almaktadır. İktidarlar, kadına yönelik şiddeti bırakın önlemeyi, uygulamalarıyla adeta teşvik etmektedir. Halklara, kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçların failleri, af yasaları ve haksız tahrik indirimleriyle ödüllendirilmeye devam edilmektedir. Hakkari' de tecavüz edilip intihara sürüklenen 11 yaşındaki çocuğun katillerinin berat etmesi, bu korkunç toplum düşmanı ve cezasızlık politikasının sonucudur. Kadın ve toplum düşmanı yargının bu kararını tanımıyoruz” dedi.

'KAOSUN ÇÖZÜM ADRESİ ABDULLAH ÖCALAN'DIR'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecride değinen Songül Küçük, "Küresel, bölgesel ve yerel düzeyde şiddete, kırım politikaları ve erkek egemen sisteme karşı itirazı örgütleyen kadın mücadelesinin önüne geçmek isteyen iktidarlar, toplum ve kadın düşmanı politikalarına İmralı' da Sayın Abdullah Öcalan üzerinde geliştirdikleri tecrit politikasıyla başlamıştır. Çeyrek asra yaklaşan tecrit politikası, son dönemde mutlak biçimini almıştır. Tecridin derinleşmesi ile birlikte toplumsal sorunlar daha da derinleşmiş, çoklu krize dönüşmüştür. Ortadoğu'da savaş ve kaos politikaları günden güne daha da derinleştirilip, tüm temel hak ve özgürlükler askıya alınmıştır. Biz kadınlar biliyoruz ki, uygulanmak istenen tecrit, Sayın Öcalan'ın geliştirdiği kadın özgürlük paradigmaya karşıdır. Bir kez daha belirtiyoruz; Kürt sorunu başta olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan savaş ve kaosun çözüm adresi ve Sayın Öcalan'dır. Savaşsız, sömürüsüz, adil bir yaşam için mutlak tecridi kırıp kadın özgürlükçü yaşamı inşa etme kararlılığımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.
25 asım'a giderken iktidara bir daha seslendiklerini belirten Songül Küçük, “Sloganlarımızla, zılgıtlarımızla, renklerimizle buradayız. Çoklu kimliklerimizle, farklılıklarımızla bir arada olacağız. 25 Kasımları da kadın mücadelemizi de yargılayamazsınız” diye konuştu.

25 KASIM PROGRAMI

Şirnex ve ilçelerinde düzenlenecek 25 Kasım programı ise şöyle:

 * 20 Kasım Qileban da, kadın buluşması gerçekleştirilecek.

* 21 Kasım Hezex’te, mor zincir oluşturulacak.

* 22 Kasım Silopiya’da, Kadın Emeği Pazarı’nda panel düzenlenecek.
 
* 24 Kasım Şirnex’te, mahalle çalışması gerçekleştirilecek.

 

WAN 

TJA, Wan’da da Esenyurt-Tuşba Dostluk Parkı’nda yaptığı açıklamayla 25 Kasım’ın startını verdi. Açıklamada, “Bi jin, jiyan, azadî yê ber bi 25’ê mijdarê ve” pankartının yanı sıra, Nagihan Akarsel, Jîna Emînî, Sakine Cansız ve Garibe Gezer’in fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı. 

 HEDEP Wan Milletvekili Gülderen Varlı, şunları ifade etti. “AKP iktidarı 21 yıldır devletin arkasına sığınarak binlerce kadını katletti. Polis ve uzman çavuşlar tarafından tacize, tecavüze uğrayan ve katledilen kadınların katillerinin cezasızlık politikasıyla adliyenin arka kapısından çıktığını biliyoruz. Bu bedenler bizim. Bu sokaklar bizim. Yaşam alanları bizim. Bu dünya yaşanılır bir dünyaya ulaşıncaya kadar bizler mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.”

Açıklama “Jin, jiyan, azadi” sloganıyla sona erdi.