'Bu yıl kadın gazetecilere yönelik hak ihlali yüzde 244 arttı'

CFWIJ'in 2021 yılını kapsayan raporundaki ülkeler arasında Türkiye başı çekti. Türkiye'de kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerinin yüzde 244 arttığı belirtildi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) İnsan Hakları Günü'nde kadın gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu yayımladı.

Erkek egemen anlayışın hakim olduğu medya sektöründe kadın gazetecilerin hayatlarını tehlikeye atarak çalıştıkları belirtilen raporda, "Kadın gazeteciler sadece toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ile mücadele etmekle kalmıyor, aynı zamanda otoriter güçlerin ve siyasi grupların müdahale ve baskılarıyla da karşı karşıya kalıyor" ifadelerine yer verildi.

169 GAZETECİ YARGILANDI

Raporda, bu yıl en az 810 kadın gazetecinin şiddete ve tehditlere maruz kaldığına yer verilerek, 11 kadın gazetecinin öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Rapor'un devamında, "En az 169 kadın gazeteci, hakim karşısına çıktı, 130'u fiziksel saldırıya uğradı. 104'ü hiçbir sebep gösterilmeden gözaltına alındı. En az 89 kadın gazeteci, sosyal medyada hedef gösterilerek çevrimiçi karalama kampanyalarına maruz kaldı. 73 gazeteci sahada engellendi, 64 gazetecinin işine son verildi, 50 kadın sindirilmek amacıyla ciddi tehditler aldı. 26 kadın gazeteci işyerinde tacize uğrarken, 27’si ise cinsel tacize uğradı. 17'si sözlü tacize maruz kaldı. Üç kadın gazetecinin akreditasyonu iptal edildi. Üçü ise de kaçırıldı” denildi.

Raporda Türkiye ve birçok ülkede yaşanan ihlallerinin detayları ise şu şekilde sıralandı:

* Çin'de dünyayı etkisi altına alan Covid-19'la ilgili yaptığı haberler nedeniyle tutuklanan yurttaş gazeteci Zhang Zhan, Mayıs 2020’de tutuklanmış, 8 Aralık 2020'de, Şanghay’da görülen davanın ardından dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Gazeteci cezaevinde maruz kaldığı insanlık dışı muamele sebebiyle açlık grevine başlamıştı. Ailesinin gazeteci hakkında yaptığı son açıklamaya göre gazeteci Zhang’ın sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Gazeteci ölümle burun buruna yaşam mücadelesi veriyor.

AFGANİSTAN

* Afganistan’da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından basın özgürlüğü mücadelesi yok sayılmaya başlandı. 2021 boyunca Afganistan’da, en az 4 kadın gazeteci katledildi. Taliban'ın ülke yönetimini devralmasının ardından, birçok kadın gazeteci öldürülme tehdidiyle evinde mahsur kaldı.

TÜRKİYE

*Türkiye’de gazetecilere yönelik uygulanan sindirme politikaları arasında en çok yasal yolla taciz, alanda haber yapan gazetecilerin uğradığı polis şiddeti ve keyfi yapılan gözaltılar yer alıyor. Sadece bu yıl kadın gazetecilere açılmış 94 ayrı dava açıldı, 82 kadın gazeteci alanda haber takibi yaparken fiziksel saldırı ve engellemelere maruz kaldı. 18 kadın gazeteci gözaltına alındı. 2020 yılına kıyasla Türkiye’de kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlallerinde yüzde 244,11'lik bir artış gözlemledi.

AVRUPA

* Doğu Avrupa kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerinin yüksek olduğu bir diğer bölge oldu. Özellikle Belarus kadın gazeteciler için en tehlikeli ülkeler arasına girdi. Avrupa’da 2021’in başından beri, kadın gazetecilere yönelik 189 hak ihlalinin 48'i Belarus'ta gerçekleşti. Belarus’ta en çok kaydedilen hak ihlallerinin başında keyfi gözaltılar yer aldı.

HİNDİSTAN

* Hindistan’da da kadın gazeteciler basın özgürlüğünün giderek kötüleştiği bir yıl geçirdi. Burada 33 kadın gazeteciye yönelik hak ihlali kaydetti. Hindistan, Asya'da kadın gazeteciler için en tehlikeli ülkeler arasına girdi.”

CFWIJ, son olarak insan hakları gününde kadın gazetecilere yönelik hak ihlalleri ve şiddetin son bulmasını istedi.