Bugünkü gerilla ruhu Bêrîtan’ın ruhudur

Türk ordusunun kimyasalı, bombası, topu, tankı aylardır gerillanın direnişini kıramadı. Çünkü bu direniş geleneğinin damarları çok derinlerdedir. Şu anda Medya Savunma Alanları’nda yaşanan savaşın ruhu; kendini kayalardan sloganlarla atan Bêrîtan'dır.

Kadın özgürlük tarihi ve kadın ordulaşması açısından Gülnaz Karataş (Bêrîtan Arkadaş) Kürt kadınının varlık gerekçesinin teminatı ve özgürlük felsefesinde ısrarın adıdır. Ordulaşmada teslimiyete geçit vermeyen savaşta ısrarın adı, savaşta güzelleşmenin, kendini yaratmanın kimliğidir. Tıpkı şu anda olduğu gibi Güney savaşında mücadelemizi ihanetçi çizgiye karşı tereddütsüz savunan özgürlüğün teslim alınamayacağını eylemiyle kanıtlayan Bêrîtan arkadaş tarihimizde bir sembol olmuştur. O sadece bir sembol değil Kürdistan tarihinde direniş çizgisiyle abideleşen Besê ve Zarifelerin mirasının yılmaz takipçisi olmuştur.

Zamanın ruhunu yakalayanlar, kendi döneminin kahramanları olarak tarihe geçerler. Zaman oluşumun hızı ise bunu en iyi ifadeye kavuşturan bu hızı kendinde yaratanlardır. Bêrîtan arkadaş kendine hız vermiş kendine her anlamda ivme kazandıran yeni bir sürecin mücadele çizgisi, savaş ruhu kadın ve ordu olgusunda komutanlaşmanın gerçek tanımı olmuştur.

Teslimiyetin ihanete direnişin zafere götürdüğünü kendi pratiğinde çarpıcı ortaya koyan Bêrîtan arkadaş, Kürt kadınındaki yurtsever bağların özgürlüğe yakınlaştıracağına inanmış ve eylemiyle bunu ispatlamıştır. Bêrîtanlaşmak tüm engellere karşı direngen olmaktır. Bêrîtanlaşmak işbirlikçiliğe ve ihanete karşı önderlik ve savaş çizgisinde net olmaktır. Bêrîtanlaşmak kendi özgücünü ve iradesini açığa çıkararak kadın komutanlaşmasının farkını ortaya koymaktır.

92 Güney Savaşı’nda hareketimize karşı işbirlikçi güçlerle birlikte düşman bir konsept hazırlar. TC teknik destek sağlayarak pêşmergeleri de çatışmaya sokar. Heftanîn ve Xakurkê alanlarına yönelik kapsamlı saldırılar gerçekleşir. Birçok arkadaş yeni olmasına rağmen büyük bir kahramanlık sergilenir. Direniş hemen hemen her cephede yaşanılır. Bunun yanında teslimiyetçi çizgide kendisini gösterir. Bu operasyonlarda birçok arkadaş fedaice şehit düşer. Bêrîtan arkadaşın işbirlikçi güçlere teslim olmamak için kendini kayalardan atması bir çizgi duruşu olur.

Bêrîtan yoldaşın eylemini ve duruşunu önderliğimiz şu cümlelerle dile getirir; “Güney savaşında şehit düşen Gülnaz Karataş arkadaş özgürleşme yolunda büyük bir çabaya sahipti. Arkadaşın bana bir raporu vardı. Daha şehit olduğunu duymamıştım ve hep aklımdaydı bu arkadaş. ‘Önderliğin çözümlemelerinden yararlanarak bir roman denemesi yapmak istiyorum’ diyordu. Bizde hiç kimse şimdiye kadar böyle bir şey söylememişti. Oldukça ilgili bir arkadaştı. Bu arkadaşı görüp tartışsaydım iyi olurdu. Ve sonra şehadet haberi geldi. Çok kahraman bir kız. Rubarok karakol eylemine takım komutanı düzeyinde katılmış, yaralanmış. Yaralı olduğu halde Güney savaşı cephesinde de en önde yer almıştır. Daha sonra etrafını sarmışlar.

İşbirlikçi hain güçler ‘teslim ol sana bir şey yapmayacağız’ demişler.

Fakat arkadaşın tavrı ‘siz düşmanla iş birliği yaptınız, hainsiniz, size teslim olmam’dır.

Tabii bizi, Parti Önderliğini de slogan düzeyinde haykırarak kendini uçuruma atıyor.

Tabii anlamlı çok cesur bir eylem. Anlamakta kararlı olan ve bunun için her türlü kahramanca direnişi sergileyecek tipler de çıkıyor.

Tabii değer vermek gerekiyor. Anısına iyi karşılık vermek gerekecek. Öyle basite alınacak kişilikler, tavırlar değildir. Arkadaşlar da ‘biz bağlıyız işte adını tabura vereceğiz’ diyorlar. Mesele adını tabura vermekle işte nasıl direndiğini söylemekle hallolmuyor. Mesele takip ettiği tutumu yaşatabilmektir. Zaten bu sonuçları da ortaya çıkaran tutumun kendisidir. Tabii biz onu esas alacağız.”

Kadın ordulaşmasının zeminleri Bêrîtan arkadaş şahsında kadın çizgisi ve direnişini örgütlemenin en temel mücadele gücü haline getirmek için oluşturuldu. Yine kadının öz örgütleme ve öz iradeye dayalı gelişimini sağlamak, kendine ait bir zemini hazırlamak, ordulaşmayı bir mücadele aracı haline getirmek için Önderliğimiz tarafından bu çalışmaya çok önem verildi. Kadın ordulaşmasının oluşmasında Bêrîtan arkadaş başta olmak üzere binlerce şehit yoldaşın emekleri direnişleri ve kahramanlık hikayeleri var. Her bir yoldaşın çabası, ordulaşmada kadının varlığını emeğini garantiledi. Bêrîtan arkadaş aynı zamanda orduda gelişen yanlış eğilimlere bir cevap olurken kadın ordulaşması da genel orduda gelişen çeteci eğilimlere karşı bir tedbir oldu. Kadın ordulaşması, bir özgürlük ordusu olarak daha sağlam kalıcı adımlar atmaya başladı.

Şu an Bazen Zagros ve Cenga Xabur hamlelerinde işgalci Türk ordusunun vahşi yönelimlerine karşı özgür ve cesur bir ruh ile katılan YJA Star gerillaları bu saldırı ruhunu Bêrîtanlardan ve Zilanlardan alıyor. Aylardır Türk ordusu ve onun uşakları olan işbirlikçi güçlere karşı büyük bir direniş içinde olan HPG ve YJA Star gerillaları derin yurtsever duygularla kendi topraklarını büyük bir irade ile savunuyor.

Türk ordusunun kimyasalı, bombası, topu, tankı aylardır gerillanın direnişini kıramadı. Çünkü bu direniş geleneğinin damarları çok derinlerdedir. O kökleri 38’de, 92’de atamadı, 2021 yılında da söküp atamayacak. Şu anda Medya Savunma Alanları’nda yaşanan savaşın siması, ruhu; kendini kayalardan sloganlarla atan Bêrîtan'dır. Bu ruh, bu coğrafyanın toprağına, dağına, taşına, ağacına, damarlarına işledi. Bu ruh ışık olup yolumuzu aydınlattı, yol olup yönümüzü bulmamızı sağladı, cesaret verdi, moral kazandırdı her bir kadın gerillaya. 

Bêrîtanca yaşamak ve Bêrîtanca katılmak, düşmanın korkulu rüyası olmaktır. Bêrîtan olmak, direniş tarzında düşmanında bile saygı uyandırmaktır. Bêrîtan çizgisi, özgür kadın çizgisinde ısrardır. Bêrîtanlaşmak, köleleştirilmeye bir darbe özgürleşmeye büyük çağrıdır.