Dersim Valiliği'nden kadınlara yasak: Keyfi ve politik

Dersim Valiliği, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında mahallelerde stant açılmasına yasak getirdi. Yasağa tepki gösteren Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Çağla Yolaşan, kararın keyfi ve politik olduğuna işaret ederek, yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Kürdistan'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında eylem ve etkinler devam ediyor. Ancak kadına yönelik erkek-devlet şiddetiyle dikkat çeken ve  686 gündür akıbeti sorulan Gülistan Doku'nun kaybedildiği Dersim'de  kadınların etkinlikleri keyfi gerekçelerle engelleniyor.  

Dersim’de Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, mahallelerde stantlar açmak üzere valiliğe başvuruda bulundu. Dersim Valiliği kadınların stant açılmasına, salgını gerekçe göstererek yasak getirdi.

Konuya ilişkin ajansımıza konuşan dernek Başkanı Çağla Yolaşan, engellemenin politik olduğuna işaret ederek, durumu yargıya taşıyacaklarını belirtti. 

'KARAR KEYFİ'

Kararın  keyfi olduğuna dikkat çeken Yolaşan, yasağa itiraz ettiklerini belirterek, "3 mahallede 25 Kasım etkinlikleri kapsamında stant açarak kadınlarla yüz yüze gelmek ve 25 Kasım’a yönelik hazırladıkları broşürleri kadınlara ulaştırmak istedik. Stantlarımızı açmadan neredeyse 10 gün önce yaptığımız başvuruda cevap süresinin sonuna gelindiğinde bizden broşürün içeriği talep edildi. Ardından broşür incelendi ve salgın bahanesiyle stant açmamızın ve broşür dağıtmamızın yasaklandığı yazılı olarak bildirildi. Broşür içeriğinde iktidarın kadın politikalarını eleştiren çeşitli ifadeler bulunuyor. Biz bu ifadeler sebebiyle yasaklama kararı verildiğini düşünüyoruz. Öyle olmasaydı broşür içeriği incelenmeksizin karar verilirdi" dedi. 

'YARGIYA TAŞIMAYA HAZIRLANIYORUZ'

Durumu yargıya taşıyacaklarını söyleyen Yolaşan,  " Boşanmak için gittiği hukuk bürosunda öldürülen kadınlar varken ve iktidar kadınların yaşamını korumaya almak isteyen İstanbul Sözleşmesi'ni dahi kaldırmışken elbette kadın politikalarını eleştireceğiz, gerekirse yerden yere vuracağız. Vali’nin vazifesi iktidar eleştirilerinin önünü kapatmak değil ifade ve örgütlenme hürriyeti kapsamındaki etkinliklerin güvenlik içinde tesis edilmesini garantiye almaktır. Bu yasaklama kararını iktidarın kadınları korumayan kadın politikasından ayrı düşünmüyoruz ve kabul etmiyoruz. Ayrıca yasaklama kararını yargıya taşımaya hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

MÜCADELE ÇAĞRISI

Yolaşan, son olarak ise engellemelere kaşı şu çağrıda bulundu: "Dersimli kadınları  derneğimizde buluşmaya, bir araya gelmeye, kadına yönelik şiddetle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”